I mitten av april hade cirka 16 000 svenskar fått diagnosen långtidscovid, eller ”postcovid”, enligt en undersökning från Ekot. Och på flera platser i Sverige – bland annat i Stockholm och Skåne – finns det specialmottagningar för patienter med långdragna covidsymtom.
I Region Norrbotten har emellertid ingen sådan mottagning slagit upp dörrarna än. Det har bland annat lett till att socialdemokraterna i regionstyrelsen i förra veckan gick ut och krävde att ett rehabcentrum för patienter med postcovid ska öppna i Kalix – något som regionstyrelsens vice ordförande Linda Frohm (M) menar är under utredning redan.
Men enligt Anna Pohjanen, divisionschef för närsjukvården i Luleå och Piteå, är det inte självklart att en fysisk mottagning är lösningen för Norrbotten.
– Det kan fungera i Stockholm eller andra platser där det bor många människor på en liten yta, men när det handlar om Norrbotten måste vi tänka på tillgängligheten. Ska vi ha endast en mottagning i hela länet blir det långt att åka för många, så jag tror att det oavsett lösning kommer att bli viktigt med digitala vårdmöten, säger Anna Pohjanen.
Hon menar emellertid att regionen nu utreder om det kan bli aktuellt med en fysisk mottagning och att frågan är långt ifrån avgjord. Men hon vill också framhålla att man sätter samman ett team bestående av personer från flera olika discipliner – såväl läkare som psykologer och fysioterapeuter – för att arbeta med postcovid-patienter.
– Kan vi se frågan från flera olika håll samtidigt så kan patienten få hjälp och förståelse mycket snabbare. Sen är det viktigt att komma ihåg att vi inte har några givna behandlingar mot postcovid. Det är viktigt att alla behövande får tid i vården, men vi vet inte hur vi ska behandla allt, säger Anna Pohjanen.
I en intervju i februari berättade du också om att det multidisciplinära teamet höll på att byggas upp. När kan det faktiskt vara redo att möta norrbottningarna?
– Inom ett halvår ska det kunna finnas i vårdkedjan och arbeta med de här patienterna.
Varför har det dröjt?
– För att vi hela tiden har behövt klara av det akuta vårdbehov som pandemin orsakar, säger Anna Pohjanen och fortsätter:
– Men jag förstår verkligen frustrationen hos alla – både de med postcovid-symtom och andra – som måste vänta på vård. Vi kan bara be en stilla bön om förståelse.