Lokalproblemen i Hertsöskolan och Nåidenhallen kommer att få konsekvenser för kommunens planerade investeringsprojekt. Varken Nåidenhallen eller Hertsöskolan finns, än så länge, med i kommunens strategiska plan och budget. I oktober ska kommunfullmäktige klubba strategisk plan och budget för 2022-2024.
– Det är klart, ligger vi på 400-500 miljoner kronor i investeringar per år och det här tillkommer, då kommer vi att behöva flytta på objekt. Vi har inte råd med allt, vi får inte låna till allt, säger kommunalrådet Carina Sammeli (S).
Hertsöskolan har visat sig ha omfattande fuktskador. Antingen måste Hertsöskolan renoveras eller rivas och ersättas med en ny skola. Politikerna i barn- och utbildningsnämnden vill ha en redovisning av kostnaderna för respektive alternativ innan man fattar beslut.
– När det gäller Nåidenhallen så kommer vi troligtvis att plocka ned den och bygga ny en hall, då pratar vi kanske 40 miljoner kronor, säger Carina Sammeli.
På måndag väntas kommunstyrelsens arbetsutskott fatta beslut om att riva Nåidenhallen och bygga en ny hall. Tanken är att kommunfullmäktige ska hinna behandla ärendet i juni. Brådskan beror på att kommunledningen inte vill invänta skärpta krav på hallar, som kan bli följden av haverikommissionens rapport om Tarfalahallen. Det kan dröja till våren 2022 innan nya krav har formulerats befarar kommunalrådet.
– Vi har fem ishallar i Luleå som vi använder maximalt. Vi klarar inte av att räkna bort en ishall två vintrar till, säger Carina Sammeli.
Vilka investeringsobjekt som kommer att få stryka på foten eller skjutas på framtiden är inte klart än. Carina Sammeli tillägger att en del investeringar kan bli svåra att skjuta på, då kommunen redan har tecknat avtal om dem.
– Många av de investeringar vi gör är ju fleråriga. Vi har inte fått någon dragning än men tajt kommer det att bli, säger Carina Sammeli.
Stadsbyggnadschefen Helén Wiklund Wårell påpekar att det finns pengar reserverade för ny skolstruktur.
– Det är inte så att man behöver nollställa allt annat, men det är klart att det är hårda prioriteringar, säger hon.
I beslutet att utreda skolstrukturen prioriterades Gammelstad, Notviken, centrum och Bergnäset.
Kommunen har ett stort underhållsbehov i sina fastigheter.
– Det är något vi informerat om tidigt 2019. Vi har ett lokalbestånd som är typ 46 år i snitt.