Efter Nazijämförelsen: Här är politikerns ursäkt

Toppolitikern Jens Sundströms (FP) utspel om Rikshem och Nazityskland blev en fråga för partiet. "Jag pratade med Jens i går kväll och sa att jag tyckte att han skulle be om ursäkt", säger Folkpartiets distriktsordförande Thomas Olofsson. Något Sundström gjorde nu på morgonen.

LÖNEHÖJNING. Folkpartiets Jens Sundström och Thomas Olofsson tror att vårdpersonalens löner kommer att höjas om kommuner och landsting inför lagen om valfrihet.

LÖNEHÖJNING. Folkpartiets Jens Sundström och Thomas Olofsson tror att vårdpersonalens löner kommer att höjas om kommuner och landsting inför lagen om valfrihet.

Foto: Linnea Bergenudd

Luleå2015-07-17 09:24

Det var i går som Jens Sundström skrev ett inlägg på Facebook som upprörde många. Där gjorde han anspelningar mellan Rikshem och bland annat Nazityskland i samband med att bolaget gick in som storsponsor i Luleå Basket.

Till NSD förklarade Sundström att det var det svulstiga namnet som gav honom en tysk känsla.

– Rikshem. Riket...

Men det som var menat som ett skämt föll inte i god jord. Många upprördes över inlägget. Bland annat Socialdemokraternas distriktsordförande Fredrik Lundh Sammeli, som kallade inlägget för osmakligt.

Även Jens Sundströms partikamprat Thomas Olofsson reagerade starkt.

– Vi politiker är offentliga personer och kan aldrig vara riktigt privata. Jag sa åt Jens att hans inlägg var mycket olyckligt och att han borde be om ursäkt, säger Olofsson.

Var det ett krav eller hade ni en mer öppen diskussion?

– Vad vi säger till varandra behåller vi för oss själva. Men jag kan säga så mycket att jag själv skrev på Facebook att Sundström borde be om ursäkt.

Så blev det.

I morse skrev Jens Sundström ett nytt inlägg:

"Ett taskigt formulerat och alltför internt facebookinlägg blev toppnyhet så här i sommartorkan helt utan min mening när jag klev in i Luleboaffären (sist av alla?) som en elefant i en glasbutik. Jag har bett om ursäkt till de berörda och har för avsikt att inte kommentera det ytterligare".

Thomas Olofssn säger att sociala medier är svårt och att skämt ofta kan slå otroligt fel – vilket han anser var fallet denna gång.

Hur mycket diskuterar ni politiker vad som är okej och inte okej att skriva på sociala medier?

– Vi försöker diskutera det och har även haft utbildningar. Men ibland tänker man inte och att vara rolig är svårt, för det kan alltid tolkas på olika sätt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!