Tung kritik efter att nyckelvittnets skydd dragits in

Nyckelvittnets uppgifter blir helt avgörande i mordmålet på Notviken. Men mitt i rättsprocessen drar polisen in personskyddet. Ett beslut som kan få förödande konsekvenser, menar Jonas Fjellström. "Kommer han att mördas?"

Kammaråklagare Jonas Fjellström och Anna Melander, som funnits vid nyckelvittnets sida under hela rättsprocessen efter mordet på Notviken förra sommaren, riktar tung kritik mot polisens sätt att hantera personskyddet.

Kammaråklagare Jonas Fjellström och Anna Melander, som funnits vid nyckelvittnets sida under hela rättsprocessen efter mordet på Notviken förra sommaren, riktar tung kritik mot polisens sätt att hantera personskyddet.

Foto: Pär Bäckström/ Frilans

Luleå2022-11-30 19:00

Domarna efter mordet på den 25-åriga kvinnan på Notviken har fallit och parterna förbereder sig för en ny vända i hovrätten när förutsättningarna dramatiskt förändras. Polisens personskydd för den man som vi har valt att kalla för nyckelvittnet i vår rapportering dras in.

Det här kommer Kalla Fakta i tv4 senare att avslöja.

Anledningen är ett försök att ta ett lån via privata kontakter. Vid den tiden är ekonomin för nyckelvittnets familjs raserad efter att de tvingats fly från Norrbotten på grund av hotbilden.

Lånet är ett försök att rädda situationen, förklarar han senare.

Vid den tidpunkten har nyckelvittnet valt att berätta sanningen.

undefined
Bilden togs på natten efter att den 25-åriga kvinnan mördats förra sommaren.

På natten efter det brutala mordet i Luleå tar han kontakt med en polisman som han är bekant med. Samtalet kommer att förändra utredningsläget totalt. 

Nyckelvittnet står fast vid sina uppgifter i rättsprocessen vilket leder till att gängmedlemmen, 20-årige Bahnan Yusuf, döms för mordet.

Men hela målet hade kunnat raseras genom polisens beslut. Det menar Jonas Fjellström, kammaråklagare som tillsammans med kollegan Kristin Andersson har lett målet.

– Tack och lov så gick det bra. Han ändrade inte sina uppgifter och det påverkade inte målet på något sätt. Däremot var riskerna enorma, säger Jonas Fjellström och pekar på en helt annan faktor.

Den rent mänskliga.

– Kommer han att mördas för det här?

Du har tänkt den tanken?

– O, ja. Det har jag. Jag är mycket rädd för hans säkerhet. Det finns en latent väldigt hög hotbild mot honom.

undefined
Jonas Fjellström skräder inte orden när det gäller behandlingen av nyckelvittnet vars uppgifter ledde till att Bahnan Yusuf fälldes för mordet på Notviken.

Jonas Fjellström pekar på det brev som Yusuf försökte smuggla ut från säkerhetsanstalten Saltvik, där han satt häktad innan rättegången i Luleå tingsrätt 

– Där man pratar om "Papegojan" och det kan ju inte tolkas på något annat sätt än att problemet skulle fixas. En uppmuntran till mottagaren utanför att lösa det helt enkelt.

Hur gick dina tankar när du fick reda på att personskyddet dragits in?

– Jag blev mycket upprörd. Sedan var min tanke att "det här får inte läcka ut". Vi höll den här vetskapen inom en väldigt snäv krets. På åklagarkammaren var det bara jag och Kristin Andersson som kände till det.

Vad tänker du i dag om att det beslutet togs av polisen?

– Det är ofattbart. Jag kan inte säga om det är regelsystemet det är fel på, eller regeltolkningen. Men någonstans måste det vara fel. Man drar in skyddet och motiverar beslutet med att det rört sig om brottslig verksamhet. Men man inleder inte ens en förundersökning. Det sänder katastrofala signaler till andra som är beredd att vittna.

undefined
Jonas Fjellström och Anna Melander under den långa intervjun på åklagarkammaren i Luleå.

I förlängningen kan beslutet också få förödande konsekvenser för samhället, menar Jonas Fjellström. Politikens ambitioner att komma till rätta med den grova gängbrottsligheten och skjutningar i spåren på den kan raseras.

– Då är väl det första man ska göra att se till att de få som pratar faktiskt skyddas. Det är det största problemet. Nästan ingen pratar. Det finns vittnen, men det finns inga som säger någonting.

Fjellström slår sedan fast att denna del måste lösas av de som styr, innan anonyma vittnen kommer på tal. 

– Han har verkligen gjort på det sätt som samhället vill att man ska göra. Då är min uppfattning att man behöver skyddas, och då behöver samhället göra sin del av avtalet.

Vi har sökt ansvarig vid polisens personskydd i region nord, men utan framgång.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!