Efter att ha tvingats stänga för besökare under mer än ett halvår på grund av pandemin kunde Teknikens hus i Luleå åter slå upp portarna under måndagen. Samtliga biljetter som släpptes till nypremiären sålde slut.
– Vi börjar försiktigt med 100 biljetter men kommer gå upp till 200 per dag i samarbete med länsstyrelsen och smittskydd.
Under hösten öppnade forskningscentret efter en tids stängning men fick redan i november stänga på nytt på grund av den ökade smittspridningen. Nu såg man att läget förbättrats och öppnar därför upp med enbart förbokade entrébiljetter.
– Vi är superglada att få öppna idag. Det är en stor dag och vi går runt och kvittrar. Vi älskar när vi har barn i huset och det är äntligen full fart och volym igen.
Bland besökarna fanns Erik och Eli som bland annat testade på att köra lastbil och bygga bilar i wellpapp och trä. Trots att dem inte kommer från närområdet försöker de besöka Teknikens hus en gång per år.
– Det är en cool grej. Det finns inte så många såna här ställen, förklarar Erik.
För verksamheten som är beroende av partners och bidragsgivare har en öppning varit nödvändig för att få samarbetena att fungera.
– Det är jätteviktigt för oss att komma igång. Vi vill inte tappa mark och behöver visa upp oss.
– Det är viktigt att vi kan förmedla saker som företagen själva kanske inte hittar arenor för att berätta om.
Tillsammans med en sådan partner passade man även under måndagen på att i en livesändning presentera en ny utställning om datacenter. Utställningen är en utveckling av en man haft tidigare, men denna gång har man valt att fokusera lite mer på internet och arkitekturen bakom. Ett ämne man hoppas kunna entusiasmera kring genom att involvera besökarna.
– Vi har försökt att göra det interaktivt. Trycker man igång fläkten till servarna ska det blåsa på en själv. Det är så vi vill jobba: man ska koppla ihop känslor med information, berättar David Dahlberg, utställningschef på Teknikens hus.
Med utställningen hoppas de kunna utbilda besökarna om vad som krävs för att över huvud taget kunna använda internet.
– Man ska förstå att så fort man googlar något eller gör något på sociala medier så kostar det energi. Det är viktigt att veta att det faktiskt påverkar. Det är en väldigt stor del av vår energiförbrukning.