Svenska kyrkan, Nederluleå församling, håller i sorgegrupper varje termin, och under hösten har det varit fullt i flera av dem.
– De behövs hela tiden och vi värderar inte någon sorg. Men nu är efterfrågan större än vad den brukar vara eftersom det är fler i mängd som är drabbade. Alla känner inte att de vill vara med i en sorgegrupp, men man behöver möta någon som man kan dela och prata med, säger Susanne Larsson, diakon inom Svenska kyrkan Nederluleå församling.
Efter att ha fått en förfrågan kommer de nu hålla en föreläsning tillsammans med Skolkyrkan, om hur vuxna kan möta unga i sin närhet som sörjer.
– Vi kände: Nu kommer julhelgen, här vill vi vara snabba. Julhelgen är dessutom en svår helg för den som lever med sorg och därför ville vi möta upp det här.
Steg ett när man som vuxen pratar med unga i sorg handlar om att ta sig tid och finnas närvarande när den unga vill prata, berättar Susanne Larsson.
– Det går inte att säga "Vi kan prata sen". Utan när en ung människa vill prata då ska man prioritera det och lyssna.
Det är även viktigt att som vuxen våga säga att man inte har alla svar. Men också prata med unga om att det är okej att känna olika känslor, både sorg och glädje, och att få fortsätta livet, menar diakonen Birgitta Grönlund Berg.
– Visa på att det är okej. Man får vara glad och fara ut och vara med kompisar en lördagskväll och ha trevligt. Det är inget konstigt i det, och nästa dag eller senare så kanske vi är ledsna och då tar vi det.
Susanne Larsson beskriver det som att barn sörjer randigt.
– Jag tror vuxna också gör det till viss del. Det betyder att det växlar, man kan både skratta och vara ledsen. Och det får vara som det är, och det kommer göra så det blir bättre och bättre.
Hur ska man göra om den unga aldrig öppnar upp sig?
– Då kanske man som vuxen ska öppna upp. Om det är min ungdom som sörjer någon, så är ju den ungdomens vän en del i min familj också. Då kan man öppna upp genom att säga: "Så här känner jag". För om jag gör det, då visar jag också på att jag vill höra hur du känner. Och jag kan också ställa frågan: "Hur känner du?", säger Grönlund Berg.
Föreläsningen äger rum på kvällen den 9:e december och riktar sig mot alla vuxna som vill ha redskap att hantera och möta unga i sorg.
– Vi vill bjuda in alla som på något sätt möter unga som sörjer, det är inte specifikt kopplat till olyckorna, säger Larsson.