Postflygolyckan i Oajévagge i Jokkmokks kommun uppmärksammades i hela Sverige och haverikommissionen utredde olyckan omfattande under elva månaders tid. För en dryg månad sedan kom deras utlåtande.
Flyget hade kraschat på grund av en felvisande gyro (ett mätinstrument) och tillverkaren kritiserades, men i utredningen fick även räddningsarbetet kritik för bristfällig samverkan.
– Samverkan mellan myndigheter är svårare än det låter, det blir ofta knixigt, säger Håkan Karlsson, polisområdeschef i Norrbotten.
I kommissionens kritik efterlyste man en gemensam stab där samtliga inblandade räddningstjänster satt med under arbetet.
– Vi har jobbat med sådan modell även innan olyckan i Oajévagge och försöker få in det så ofta det går, men samtidigt har vi kanske inte nått ända fram med arbetet, säger han.
– Vid Herculesolyckan 2012 till exempel så satte vi in en norrbottnisk polis i staben på JRCC (Sjöfartsverkets sjö- och flygräddningscentral) i Göteborg.
Hur gör ni för att förbättra samordningen?
– Vi utvärderar varje år med länsstyrelsen och andra inblandade organisationer för att se vad som kan förbättras och se till att alla är överens hur vi arbetar.
Håkan Karlsson berättar även att polisens omorganisation som började i maj förra året har rört till samordningen en del, men att bitarna nu börjar falla på plats i agerandet tillsammans.