– Vi väljer metod lite beroende på vad syftet är. Vi försöker också se till vad kommunen får bäst resultat med, säger AnneLie Granljung, samhällsutvecklingschef.
Klargörandet är aktuellt i debatten om brandstationstomten. Om processen löper som planerat får det utvalda konsortiet en direktanvisning och kan köpa och projektera tomten utan att andra företag fått chans att konkurrera.
– Det är inte uttalat att allt ska konkurrensutsättas. I kommunernas riktlinjer finns öppning för direktanvisning, och det är inte ovanligt för oss. Då bestämmer vi och motparten gemensamt upplägget.
Att alltid sälja till högsta pris är ingen bra metod, anser Granljung.
– Vi har en fastlagd taxa och säljer inte marken innan vi vet vad som ska byggas. Ett högt pris riskerar också att driva upp kostnaden för slutkunden.
I fallet med brandstationstomten var tjänstepersonernas förslag när förstudien presenterades 2019 att en tävling skulle utlysas. Men förstudien skickades i retur av kommunstyrelsens arbetsutskott.
– Beslutet blev ett annat. Nu jobbar vi efter det, säger Granljung.
Ett annat omskrivet projekt som hanterats genom direktanvisning är Munkeberg strand, där Galären, Rikshem, SBB, Riksbyggen och HSB ska bygga. Beslut om direktanvisning togs i kommunstyrelsen i september 2018. Två partier reserverade sig: Vänstern och Miljöpartiet. Projektet är i dagsläget vilande.
Gemensam nämnare med brandstationstomten är företagen Galären, HSB och Riksbyggen. Men en rad andra företag har tilldelats direktanvisning. Några exempel:
HÖ allbygg tänker bygga flerfamiljshus på Björkskatan (detaljplan överklagad).
7 AM arkitekter vill bygga flerfamiljshus på Gültzauudden (planarbete pågår).
Skanska bygger kontorslokaler och bostäder på Östermalm (bygge pågår).
Lulebos bygge av trygghetsboende på Bergnäset (invigdes i fjol).
Har det hänt att det funnits bakomliggande avtal när ni beslutat om direktanvisning, exempelvis om andra projekt?
– Inte vad jag vet i alla fall. Vi jobbar inte så.
När man väljer väg från fall till fall, finns det inte risk att det blir godtycke?
– Nej, det tycker jag inte. Vi är flera personer inblandade när vi gör en bedömning och föreslår upplägg.
Hur ser du på risken för korruption, alltså personkopplingar mellan tjänstepersoner och företag?
– Vi har ingen beslutanderätt. Politikerna har alltid sista ordet. Ibland tar de vårt förslag, ibland inte, säger AnneLie Granljung.