Efter krisen – nu vill fler hyra lokal i centrum

Trenden för uthyrning av butiks- och restauranglokaler vänder uppåt och det i takt med att coronarestriktionerna lättas och det blir mer folk på stan.

Trenden är uppåt för marknaden för butikslokaler men pandemin har förändrat köpbeteendena.

Trenden är uppåt för marknaden för butikslokaler men pandemin har förändrat köpbeteendena.

Foto: Elias Paulsson

Luleå2021-08-23 06:00

 – Sedan maj har vi känt positiva vindar och vi har fått mer förfrågningar. Det har börjat lätta lite vad gäller butiker, restauranger och urban service, säger Johan Lång, affärschef vid Diös i Luleå.

När coronapandemin bröt ut i mars 2020 så slog restriktionerna hårt mot restauranger och butiker, undantaget livsmedelsbutiker.

– Först var det panik när covid-19 kom. Sedan lättade det under sommaren och hösten och man ökade omsättningen och flödena. Men så kom våg två och våg tre av smittspridningen och lade locket på. Det är klart att det blev tufft för många handlare. Då fick de hjälp av oss fastighetsägare och av de statliga stödpaket som funnits och det gjorde att man kunde överleva, säger Johan Lång.

Att just de statliga stödpaketen haft stor betydelse tror även Mathias Uvemo, affärsutvecklingschef vid Lulebo.

– Det tror jag absolut. Det är ganska många som hade strukit med utan stöden, men jag tror inte vi har sett det sista än. De företag som hade problem före pandemin kommer efter pandemin, när stöden är borta, fortfarande att ha problem, säger han.

Galären har endast några lokaler i centrum, men fler utanför. De har inte heller sett någon större nedgång under första delen av pandemin.

– Vi har sett ett marginellt tapp under pandemin, både hos restaurang- och butikslokaler. Från förra hösten har vi haft ett väldigt tryck på lokalförfrågningar för alla möjliga verksamheter och lägen. Så vi ser väldigt positivt på läget just nu, säger Jimmy Westerlund, försäljningschef vid Galären.

Något som förändrat förutsättningarna för handeln är e-handeln.

– Vi kommer att se en minskning av handelsytan och en lite annan struktur på handeln. Det var ingenting som vi inte hade koll på innan, men pandemin har skyndat på den. Näthandeln tar naturligtvis på den fysiska handeln. Samtidigt så för de som är duktiga och kan leverera bra service och någon form av extra upplevelse, så fungerar det bra. Det har vi sett. Jag tror också att de lokala och lite annorlunda butikerna har en bra framtid. Så bra bemötande, bra service och något unikt kommer att var viktigt, men man kanske inte söker lika stora ytor som tidigare, säger Johan Lång.

– Efterdyningarna efter pandemin kommer att kännas på många håll. Något som ska hanteras utan statliga stöd. Det kan bli så lite mer än normalt. Det är något vi förväntar oss, säger Mathias Uvemo..

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!