En elev på Sjöparksskolan i Gällivare hotade förra helgen, på sociala medier, att klä ut sig till Hitler och skjuta vissa utpekade personer på skolan. Hotet togs på största allvar men det visade sig snart att det inte låg något allvar bakom hoten. Polisen fanns dock på plats på skolan samtidigt som elever och föräldrar inte fick någon information om vad som hänt, och hände.
Detta resulterade i sin tur till att föräldrar kom med kraftfull kritik för att de ingenting fått veta vilket skapade både oro och rädsla. I efter hand visade det sig att polisen efter förhör med den hotande eleven konstaterat att det inte fanns någon orsak till vidare åtgärder.
Frågan om säkerheten vid skolor är ständigt återkommande eftersom det finns ett växande problem med bråk, stök, kränkningar men även grovt våld, misshandel och till och med mord. I Luleå jobbar grundskolan aktivt med att försöka minimera riskerna, minska sårbarheten och förebygga och hantera kriser och händelser. Verksamhetschefen för grundskolan Louice Stridsman är tydlig med hur viktigt arbetet med säkerheten i skolmiljöerna är. Det handlar om ansvar och att så långt det bara är möjligt försöka tillgodose elevernas behov och att de inte skadas eller skadar någon annan.
– I den risk- och säkergetsanalys som vi genomfört har vi identifierat risker och hur dessa ska kunna reduceras. Som en del i vårt säkerhetsarbete finns även frågan om kameraövervakning och vilka rutiner vi skulle kunna ha för den. En annan del är de olika skolornas riskplaner. De är uppdelade i tre delar, före kris, i kris och efter kris med checklistor. Att vara förtrogen med rutiner och planer gör att agerandet vid verkliga händelser fungerar bättre, konstaterar Louice Stridsman som även menar att alla situationer där det förekommer hot och våld ska tas på största allvar.
– Elever och personal ska ha en bra arbetsmiljö där de känner sig trygga. Vi behöver alla hjälpas åt så att elever och personal respekteras. För när vi känner uppskattning och respekt presteras det bättre och bemöter också andra bättre. Samtidigt drabbas vi ibland av avvikande händelser och då måste vi agera direkt men inte utan att tänka på individen och andra på skolan. Kommunikationen måste därför anpassas efter varje särskild händelse och efter en särskild bedömning.