På tisdagen riktade Henrik Johansson, ordförande i Ambulansförbundet, tung kritik mot det nya larmsystemet som SOS alarm köpt in och tagit bruk under de senaste året. Ett system som ska fungera som ett medicinskt beslutsstöd.
Enligt fackbasen leder felaktigheter i systemet till direkt livsfara för behövande runt om i Sverige.
– Det ökar riskerna och är verkligen att spela schack med människoliv, sa Henrik Johansson.
För Norrbottens del, med långa avstånd och framkörningstider som redan riskerar patienternas säkerhet, kan användandet av STEP få förödande konsekvenser, hävdade Henrik Johansson.
– Det kan bli väldigt förvirrande utlarmningar. Det kan vara så felaktigt att hela kommuner dräneras.
Det här är kritik som SOS alarm avfärdar.
– STEP är ett patientsäkert och väl genomarbetat system för vårdbedömning. Vi delar inte alls bedömningen att systemet inte borde tagits i bruk, tvärtom känner vi oss trygga med vårt beslutsstöd, säger Sarah Hummerdal, ansvarig för press och samhällskontakter vid SOS alarm.
Hon fortsätter:
– SOS alarm är en ISO-certifierad vårdgivare vilket är en bekräftelse på att vi uppfyller de lagar, förordningar och krav som ställs på oss.
Men hur kan de ute i verksamheten ha så fel?
– Nya system innebär alltid större ansträngning till en början, såväl för våra medarbetare som för mottagarna i verksamheten, det har vi förståelse för. Om man däremot upplever fel i hanteringen välkomnar vi en avvikelseanmälan. Så fungerar det redan i dag och vi utreder allt för att se vad som eventuellt gått fel.
Hur kommenterar du uppgifterna att ett stort antal patienter har blivit lidande och att det även finns dödsfall i spåren på systemet?
– Vi har gått igenom alla inkomna avvikelseanmälningar kopplade till STEP som system. Bland dessa finns inga dödsfall och inte heller fall med allvarliga konsekvenser för patienter. STEP är ett patientsäkert system. Det ersätter varken operatörer eller sjuksköterskor som gör den slutgiltiga bedömningen.
Sarah Hummerdal uppger att ett möte är inbokat med Henrik Johansson i september.
– Då skulle vi gärna se att han presenterar de underlag och fakta som han bygger sina påståenden på.
I dag finns det 14 larmcentraler inom SOS Alarms verksamhet i Sverige som dygnet runt tar emot runt tre miljoner nödsamtal varje år.