Det uppger socialnämndens ordförande Bodil Wennerbrandt Sevastik (S).
– Vi för i nuläget dialog med SKR Kommentus, som har avtal med leverantören, samt att vi gjort anmälan till MSB. Dialog kommer att föras men i nuläget är allt fokus på att våra medborgare inte drabbas av störningarna, säger hon.
Ramavtalet med Tunstall är alltså upphandlat av branschorganisationen Sveriges kommuner och regioner (SKR).
– Jag vet inte exakt hur upphandlingen är gjord. Men det är märkligt att Tunstall inte har något back up-system att sätta in. Det känns inte alls bra, säger Wennerbrandt Sevastik.
Sverigedemokraterna har skickat in en snabbinterpellation där man bland annat frågar efter hur kraven ställts i upphandlingen och om man kan byta leverantör av tjänsten utan att byta larmen.
– Vi tycker att kommunen måste se över avtalet. Finns det en "exit" så är det bara att utnyttja den. Det finns andra leverantörer av den här tjänsten och kommunen behöver inte använda sig av det nationella avtalet, säger SD:s gruppledare Per Göransson.
– Jag tänker inte svara på några frågor nu, säger Wennerbrandt Sevastik.
Dödsfallet är det andra inom Luleås hemtjänst på kort tid. I somras dog en brukare efter att rutinerna kring tillsynen brustit.
– Det är fruktansvärt och naturligtvis inte bra för vår verksamhet att det händer igen. Men jag ser inget samband mellan dödsfallen. Vi har gjort det vi kan för att förebygga den här senaste händelsen, säger Bodil Wennerbrandt Sevastik.