Minus 20 miljoner kronor. Siffrorna på sista raden i bokslutet för 2017 kom som en chock när uppgiften fördes fram i ljuset i april i år.
– Det är mycket allvarligt. Förändringen gentemot budget, som var ungefär ett nollresultat, är alldeles för stor. Vi måste snarast analysera läget och ta fram en handlingsplan, sade dåvarande regionrådet och ordföranden i Länstrafiken Maria Stenberg (S) då.
Läs mer: Chockförlust för Länstrafiken
Vd:n Kenneth Johansson förklarade den stora förlusten med ett dieselindex som kostat tolv miljoner och att engångskostnader stod för den största delen av minusresultatet.
– Vi har haft koll på vartåt det lutat. Vi sitter dock fast i avtal och åtaganden och det är inte lätt att dra ned, sade Johansson i april.
Nu lämnar Kenneth Johansson sitt jobb som vd för Länstrafiken och regionala kollektivtrafikmyndigheten i Norrbotten. Han förordnande går ut vid årsskiftet och då tillträder han en ny tjänst som teknisk chef i Nässjö kommun. Enligt Lenita Ericson (S), vice ordförande i Länstrafikens styrelse, är beslutet gemensamt.
– Vi har varit helt överens om vägen framåt, säger Ericson.
Vilken koppling har den här förändringen till den stora förlusten 2017?
– Ingen koppling. Kenneth har jobbat länge och har under en tid också pendlar söderifrån. Det kan vara bra för organisationen med en förändring, men inte utifrån resultatet.
Att sanera ekonomin har varit prioriterat för Länstrafikens ledning under 2018 och enligt Lenita Ericson pekar prognosen mot ett nollresultat. Däremot blöder dotterbolaget Bussgods ekonomiskt och ser ut att backa med nio miljoner kronor. Länstrafikens resultat är exklusive Bussgods.
Förra året gick Bussgods back med 4,5 miljoner.
Det dieselindex som kostade tolv miljoner 2017 utgör enligt Ericson inget problem i år.
– Det ser inte ut som att det kommer påverka resultatet på samma sätt framåt.
Kenneth Johansson, som har veckopendlat från Småland i tre år, säger att han redan 2014 bestämde sig för att sluta efter valet.
– Så det har funnit sig naturligt att söka jobb under hösten. Den 2 januari börjar jag i Nässjö, säger Johansson.
Har det ingen koppling till det ekonomiska resultatet?
– Det finns ingen sådan koppling.
Har du känt förtroende från styrelsen under hela perioden med dålig ekonomi?
– Vi har inte alltid haft dålig ekonomi, men jag har känt förtroende. Men var sak har sin tid.
Johansson framhåller att organisationen har arbetat hårt med att komma på fötter under hela 2018. Vid årsskiftet slås Bussgods i Norrbotten samman med motsvarigheterna i Västerbotten och Västernorrland. En förhoppning är att det ska få verksamheten att bära sig ekonomiskt.
Sina sju år med norrbottnisk kollektivtrafik beskriver Johansson som spännande och intressanta. Mycket av hans fokus har legat på att få i gång pendeltågstrafiken. Nästa år börjar tågen mellan Luleå och Boden rulla och förhoppningen är att det ska finnas en linje mellan Luleå och Haparanda 2021.
– Det finns en stor potential.
Thomas Björk, tidigare vd för bland annat Coop Norrbotten, Modo hockey, Plannja och Norrbottens lantmän, tar över som tillförordnad vd från den 1 januari. Han kommer att arbeta tre till fyra dagar i veckan på konsultbasis och fakturera månatligt.
– Det kommer motsvara kostnaden vi har i dag och inte bli någon fördyring, säger Ericson.
I Björks uppdragsbeskrivning står det att han ska analysera verksamheten ur ett strukturellt och affärsmässigt perspektiv. Han ska också leda jakten på den nya vd:n, som ska vara på plats i slutet av sommaren 2019. Björk är själv inte aktuell för tjänsten.
– Hans kompetens är att gå in som tillfällig vd och stötta organisationer i kortare uppdrag. Det är det han är bra på.