Varje år budgeterar stadsbyggnadsförvaltningen i Luleå kommun ungefär 6 miljoner kronor till upprustning av skolgårdar. Det räcker till att åtgärda cirka fem skolgårdar per år. Stadsbyggnadsförvaltningen och Barn- och utbildningsförvaltningen har tillsammans ansökt om bidrag hos Boverket för att kunna rusta upp gårdar i snabbare takt, men än har man inte fått besked om bidraget beviljas.
Det finns sedan lång tid tillbaka beslut om vilka skolgårdar som ska renoveras och i vilken ordning. Listan uppdateras varje år och ordningen kan ändras om man gör bedömningen att behov finns att prioritera annorlunda. På lång sikt är det dock meningen att alla skolgårdar ska få en översyn.
– Det finns en plan för alla skolgårdar, i vilken rangordning de ska renoveras. Vi har en beslutad plan för 2017 och 2018. Nästa vecka ska man sätta sig ner och börja se över om planen för 2018 behöver revideras och vilka som ska in på 2019, säger Carina Sammeli, ordförande barn- och utbildningsnämnden.
Men enligt Carina Sammeli ska även Örnässkolans gård finnas med på listan för nästa år, eftersom det har gjorts en ny bedömning där efter påstötningar från barn och föräldrar.
På Örnässkolan påbörjades upprustningen av utemiljön 2016, men det finns missnöje med åtgärderna där, visar bland annat en insändare publicerad i NSD och Kuriren som skrivits under av 25 föräldrar till barn på skolan. Bland annat har en del utrustning som plockats bort under renoveringen inte ersatts med annat.
Kritiken från föräldrar, men kanske främst från eleverna, fick Carina Sammeli att ta upp frågan med barn- och utbildningsförvaltningen som då beslutade att göra en ny bedömning och eleverna ska också få vara med i utformningen av skolgården.
– Ja, barnen gick in till rektorn och sade att hon måste hälsa politikerna att deras skolgård inte funkar. Då spelade hon in en liten film där de själva berättar, som de skickade till mig. Då spelade jag också in en liten film och skickade tillbaka och sade att det här får vi ta tag i.
Åtgärder i utemiljöer 2017:
Bäckhagen, Dungen, Sundet, Vintergatan, Svedjeskolan/Hertsöskolan, Kvarnåskolan, Kyrkbyskolan (komplettering) och Munkebergsskolan.
Åtgärder i utemiljöer 2018:
Furupark/Berget, Hammaren, Sunderbyskolan, Renfanan, Åran, Råneskolan, Vitåskolan.
Denna lista kan alltså bli reviderad och uppgifter om i vilken omfattning upprustning utförts på de skolgårdar som finns med på listan för 2017 kunde inte barn- och utbildningsförvaltningen lämna under torsdagen.