I slutet av juni berättade vi om reseplanerna som var av det mer udda slaget. Paret skulle vandra från Treriksröset ända ner till Strömstad i Bohuslän. För några dagar sedan gjorde vandrarna klart fjälldelen av resan, alltså från Treriksröset till Grövelsjön i Dalarnas nordliga hörn och därmed har de klarat Fjällfararnas Gröna band. En vandring på 140 mil.
Det blir många små steg som leder till stora upplevelser – långt borta från vardagens alla vedermödor.
– Det har verkligen varit ALLT! Utmanande, mycket skratt, känna eufori och stolthet, fin gemenskap med andra vandrare och känna sig helt slut och gråta av trötthet eller att inte hitta fram. Samtidigt har det varit ett frihetsliv och ett enkelt liv. Att skala av. Det handlar mest om att få i sig energi, hålla sig lagom varm, torr, få vila och hitta en fin tältplats. Det är frihet att ha allt vi behöver på ryggen och i sakta mak för egen maskin transportera oss framåt, säger Helena Lindvall.
Vissa sträckor har varit mer minnesvärda. Jonas Näslund lyfter Padjelantaleden och en fin sträcka i Västerbotten som höjdare på resan men den allra första sträckan var på sitt sätt den mest minnesvärda.
– Vi började i Treriksröset och gick 20 mil på elva dagar. Då träffade vi en enda vandrare. Det var väldigt speciell och häftigt. Då kände man verkligen: Nu är det jag och ryggsäcken, säger Jonas Näslund.
Men i stället för att fortsätta till Strömstad som planerat väntar nu en resa som innebär något helt annat.
I stället för att traska på skogsvägar i kallt svenskt höstväder har paret beslutat sig för att tågluffa ner till gränsområdet mellan Spanien och Frankrike för att gå Pilgrimsvandringen. En 80 mil lång vandring från franska St Jean Pied de Port som avslutas i Santiago de Compostela i Spaniens nordvästra hörn.
– Vi har pratat om det tidigare så det har legat i bakhuvudet. I fjällvärlden har vi ätit frystorkat, nu blir det tapasbarer, säger Jonas Näslund.
De nya planerna innebär förvisso en längre vandring än ursprungsplanen men den har sina fördelar. Med åtta kilo bortpromenerade och en 50-årsdag att fira på plats i Baskien ges tillåtelse för omfattande utsvävningar inom ramen för den spanska gastronomin.
– Mat är mitt stora intresse, jag funderar på att stanna där i tre dagar och bara äta, säger Jonas Näslund och skrattar.