Under de tre första kvartalen i år så handlade norrbottningarna mer på nätet än svenskarna i genomsnitt. Luleåborna däremot handlade mindre på nätet än svenskarna i genomsnitt. Det visar en rapport från Klarna, Svenskarnas shoppingvanor på nätet. Men trots det så är trenden för e-handeln i Norrbotten svagare än den för riket om man jämför med samma period 2019.
– De butiker som har problem med e-handeln är skohandeln, följt av kläder och vitvaror, säger Bernt Jansson, Köpmannaföreningen i Luleå.
Ser du näthandeln som ett hot?
– Ja, näthandeln är ett hot, men för cityhandeln är Storheden också ett hot – eller en möjlighet. Som handlare måste man snäppa upp lite grann och ge kunderna vad de vill ha, säger Bernt Jansson.
– För oss specialistbutiker med ganska dyra produkter är kanske räddningen att kunderna vill känna på och prova dem innan de köper produkterna så det blir rätt, säger Tobias Jönsson, vd och delägare i äventyrsbutiken Hägglunds i Luleå.
Han berättar att de upplever att en del kommer in i butiken och provar en produkt för att sedan kunna beställa på nätet.
– Så är det absolut, men då uppskattar jag hellre att de säger det så jag kan vara med och prata för min sak än att de bara går, säger han.
I mitten av april, en månad efter pandemin bröt ut, så hade hälften av butikerna i sällanköpsvaruhandeln tappat 40 procent, enligt siffror från Svensk handel. Många hade tappat mycket mer. Samtidigt ökade e-handeln, främst bland unga samt äldre över 56 år, enligt Klarnas rapport.
– Visst har vi har märkt att e-handeln har ökat, men vår e-handel får vi inte att öka. Det beror på att på webben så konkurrerar man bara med priset. Konkurrerar vi med priset på webben så måste vi ha samma priser i butiken. Det är också svårare att hitta oss för vi är inte lika etablerade på nätet, säger Tobias Jönsson, vd Hägglunds.
Miljöaspekten med e-handeln är en annan faktor som Bernt Jansson pekar på.
– Att handla på nätet istället för butiken kräver mycket mer energi. Det är mycket vanligt att man köper tre par skor i olika storlekar på nätet och sedan skickar tillbaka två, som ofta går till baltstaterna för det är billigare att hantera näthandeln där. Sedan packas de om och skickas vidare till nästa kund. Det är en massa onödiga mil som de körs, säger Bernt Jansson, Köpmannaföreningen i Luleå.