Dystert i detaljhandeln
Handelns starka utveckling håller på att bromsas upp, visar nya mätningar. I juni månad backade klädförsäljningen med 12,2 procent.Och trots sommar och blommande turistsäsong har detaljhandlarna en dyster framtidstro.
Foto: Carl Brännström
Men nu bromsar det in.
– Folk har shoppat friskt ganska länge och vi har haft en starkt utveckling av handeln, det är naturligt att det kommer en mättnad.
Den senaste tiden har vi haft en mycket lägre ökningstakt än tidigare, säger Erik Sandemo på Svensk handel i Umeå.
– Jag har pratat med flera handlare i Luleå som säger att det märks en avmattning, säger han.
Pessimistiska hushåll
Svensk handels senaste mätning visar att framtidstron bland detaljhandlarna är den lägsta sedan undersökningen drog igång 2006.
– Mer pessimistiska hushåll, stigande priser och räntor och fallande börskurs gör att även företagen har en dyster syn på de närmaste tre månadernas försäljning, säger Yvonne Ingman, vice vd på Svensk handel.
Enligt Handelns utredningsinstitut, HUI, fortsätter omsättningen för detaljhandeln att öka men volymtillväxten blir svagare. De stigande matpriserna driver upp försäljningssiffrorna men ger inte konsumenterna fler varor.
Hål i plånböckerna
Under juni månad minskade försäljningen av kläder med 12,2 procent och skor med 8,3 procent i Sverige jämfört med samma månad förra året.
– Jag är övertygad om att utvecklingen för modesektorn speglar en allmän nedgång för konsumtionen. Rimligen är det de dyrare matpriserna, ökade räntorna och skenande bensinpriserna som ger konsumenterna hål i plånböckerna och som slår mot sällanköpsvarorna, säger Mikael Sandström, branschordförande för Svensk handel stil.
På klädaffären Hanséns i Luleå kommer inte siffrorna som en nyhet.
– Efter sol kommer regn, vi har haft en positiv utveckling sedan länge men den tiden är nog förbi. Det kommer bli mer kämpande framöver, folk har mindre pengar då mat, energi och bränslepriserna går upp, säger Magnus Larsson, chef för Hanséns i Luleå, Piteå och Skellefteå.
Ingen kris
Trots en uppbromsning så är det inte tal om någon kris – ännu. Erik Sandemo tror att shoppandet fortsätter in i lågkonjukturen.
– Vid den senaste lågkonjunkturen gick detaljhandeln ändå hur bra om helst, folk fortsatte att shoppa. Jag tror att även om vi går mot en svagare konjunktur igen så slutar vi inte att handla. Att shoppa har blivit vårt livsmönster, säger Erik Sandemo.
Maten är det som folk sparar in på sist medan det märks tidigt inom bilhandeln om folk håller i slantarna.
– Visst märker vi av det, folk väljer bränslesnålare bilar framför törstiga. Man byter ner sig i storlek på bilen, kanske från en Volvo V 70 till en bil som är lättare och mindre, säger Jan Müller, verkställande direktör på Müllers bil AB i Luleå.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!