Dyster prognos - svagt lingonår

De missade hjortronsäsongen och lingonprognosen är dyster. Men risken att de utländska bärplockarna i Norrbotten åker på en ekonomisk smäll är ändå liten, enligt bäruppköparen Leif Ögren.
– Om konsumenterna är köptrogna och kräver svenska lingon i sylten går det bra. Men om kinesiska lingon kommer in och dumpar marknaden så blir det problem, säger Ögren.

LULEÅ2013-08-23 09:56

LULEÅ

Han är vd för Euro apartments, som har cirka 700 bärplockare igång. De flesta av dem befinner sig i södra Norrbotten, efter Pite älvdal och vid kusten.

I måndags började de plocka lingon.

– Det är rekordtidigt. Vanligtvis brukar vi börja runt den 1 september.

Enligt Sveriges lantbruksuniversitets prognos blir 2013 ett svagt lingonår.

– Att det var varmt maj och juni var bra för blåbären men lingonen berördes inte lika mycket. Det ser dåligt ut för hela Norrbotten, säger Göran Kempe, försöksledare vid riksskogstaxeringen på SLU.

Ögren håller delvis med.

– Det beror på vad man jämför med. Det blir inte mindre lingon än i fjol men sämre än ett normalår. Fläckvis är det dock väldigt bra. Min känsla är att det blir sämre ju längre västerut man kommer så vårt område är inte det sämsta.

Leif Ögren tror att bärplockarna tjänar sina pengar ändå, trots att hjortronsäsongen i princip var över när de anlände.

– Det beror på att blåbärspriserna hållits uppe, 12 kronor kilot konstant, trots att det varit gott om blåbär. Och att vid ett dåligt lingonår så stiger ju priserna och bärplockarnas löner säkras. I alla fall om konsumenterna kräver att det ska vara svenska lingon i sylten. Men om kinesiska lingon kommer in och dumpar marknaden blir det problem. Då är alla ansträngningar i bärbranschen förgäves, med certifierade bär och så vidare, säger Ögren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om