Patrik Landin är bostadspolitisk utredare hos Hyresgästföreningen i Norrland. Han har sin bild klar över varför bostadsmarknaden, som han ser det, bär på en inbyggd "dysfunktionalitet".
– Priserna på bostadsrätter har haft en historiskt hög utveckling de senaste 10-20 åren. Det gör att priserna i produktionsledet drivs upp, alltifrån byggbolagens anbud till markpriser, säger han och påpekar att byggbolagen vill ha lika mycket betalt för att bygga hyresrätter, som för att producera bostadsrätter.
För att hyresvärdarna inte ska ombilda hyresrätterna till bostadsrätter, kräver de en högre avkastning på sitt bostadsbestånd. Därmed agerar inte heller allmännyttiga bostadsbolag alltid särskilt allmännyttigt, det vill säga tillhandahåller ett utbud av bostäder som många vill ha eller behöver, menar Patrik Landin.
– Kostnaden för nyproduktion och underhåll är marknadsprissatt, precis som för privata fastighetsägare. Dessutom gör Allbolagen, som kom 2011, att även allmännyttiga bostadsbolag måste agera i enlighet med "affärsmässiga principer".
Enligt Allbolagen ska ett kommunalt bostadsbolag bidra till att minska bostadsbristen i en kommun och att tillhandahålla ett varierat utbud av bostäder. Bolagets verksamhet ska alltid utgå ifrån vad som är bäst för bolaget, men samtidigt ta ett samhällsansvar.
Patrik Landin menar att ett allmännyttigt bolag däremot bör ha lägre krav på vinst, jämfört med privata bolag.