Dyrare för glutenallergiker när landstinget sparar

Emma Wuopios medicin är att äta rätt mat. Men den kan bli dyrare för henne och andra som lider av celiaki. Landstinget drar in stödet till den glutenfria maten.

Foto:

LULEÅ2008-05-23 06:00
- Det här kostar oss jättemycket. Ett vanligt mjölpaket kostar runt nio kronor och ett med glutenfritt mjöl kostar cirka 25 kronor. Alla kanske inte har råd att lägga ut de här pengarna, säger 21-åriga Emma Wuopio som är ordförande i den norra avdelningen för Svenska celiakiungdomsförbundet, SCUF.
Våldsamma magsmärtor
Hon bor i Brännberg utanför Boden och har själv celiaki, alltså glutenintolerans. Om hon äter fel mat kan hon få våldsamma magsmärtor.
- Det märks mest när jag ska gå ut och äta eller fika. Då måste jag hela tiden kolla maten. Personalen har ofta dålig koll, säger Emma Wuopio.
Förra veckan beslutade norrlandstingens regionförbund om förändringar i stödet till celiakipatienter. I Norrbotten kunde alla glutenintoleranta tidigare få ut matvaror, som pasta, mjöl och bröd, från apoteket mot en egenavgift.
Förändringen innebär att subventioneringen försvinner för alla vuxna, alltså de som är äldre än 19 år.
Minskat år för år
- Subventionens värde har minskat år för år. Det finns ett bättre sortiment till lägre kostnad i den öppna handeln. Därför har behovet av subventionen minskat, säger Sara-Mari Jonsson, dietist på landstingets kansli.
Hon uppger att de pengar som sparas in på celiakipatienterna ska fördelas om till andra patienter där maten är livsnödvändig.
Men Emma Wuopio och hennes kamrater i SCUF anser att landstingen borde stå för mellanskillnaden mellan vanlig och glutenfri mat.
- Vi vill att landstinget ska ge oss ett merkostnadsbidrag, säger Emma Wuopio.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om