Duvhök hölls fången i mörk källare

En fullvuxen duvhök hölls fången i en mörk källare på Tuna.Nu utreder polisen brott mot jaktlagen.– En form av djurplågeri. Fågeln har misskötts, även om syftet kanske var gott, säger naturvårdshandläggare Lena Bondestad på länsstyrelsen.

Foto: Lena Bondestad/Länsstyrelsen

Luleå2012-10-09 17:21

Redan i fredags gjorde byggnadsarbetare den märkliga upptäcken på Tunastigen i Luleå.
I ett av hyresgästernas gemensamma källarutrymmen fanns en träbur – med en livs levande duvhök inuti.
Men det dröjde till tisdag innan polispatrull åkte till adressen för att befria fågeln, tillsammans med naturvårdshandläggare Lena Bondestad på länsstyrelsen.
– En rejält stor duvhök. Född i år, troligen på försommaren, men fullväxt, det såg man på fjädrarna. Utifrån storleken skulle jag gissa på en hona som normalt är större än hanarna. 

Hittades skadad?


Den provisoriska buren mätte knappt två kvadratmeter och hade plywoodsidor med galler ovanpå. Enligt Lena Bondestad hade någon i huset sannolikt hittat fågeln skadad och tagit hand om den, i förhoppning att duvhöken skulle repa sig.
– Men det där är ingen bra miljö för en duvhök. En form av djurplågeri. Fågeln har misskötts, även om syftet har varit gott.
Hur mådde den?
– Den var paniskt rädd, oerhört stressad. Tydligen hade den suttit i totalt mörker förutom när den fick mat och vatten. Det är inte så en skadad fågel ska rehabiliteras.
Hur gick det till när ni tog hand om den?
– Eftersom duvhöken kan vara stridbar och har stora klor, la jag en tung matta över den och lyfte ut fågeln i en kartong. Sen tog vi den till Kvarnträsket utanför Luleå, där den släpptes fri.
Inga synliga skador?
– Den var mörbultad, omtumlad men ändå så pass pigg att jag inte tror att den var särskilt undernärd.
Vad har den fått för föda?
– I buren fanns en skål med skitigt vatten. Dessutom fanns blodfläckar vid en plastpåse intill buren, där det måste ha varit någon slags föda.
"Tuff tillvaro"

Unga hökfåglar är med sina föräldrar de första månaderna innan de får klara sig själva. Ofta är det då som de hamnar i olyckor eller har problem med att hitta föda.
– En tuff tillvaro. Vi får många rapporter om unga duv- och sparvhökar som är utmärglade på hösten, även inne i stan, säger Lena Bondestad.
Merparten av Sveriges rovfåglar är fredade enligt jaktlagstiftningen. Enligt Lena Bondestad får man ändå ta hand om skadade, vilda djur i 48 timmar innan de åter måste släppas ut i frihet.
– Många tar hand om djuren för att vara snälla men det är inte alltid lätt att rehabilitera djuren. I första hand ska man försöka låta dem vara. Man kan alltid vända sig till våra kontaktpersoner inom länsstyrelsen som har tillstånd att ta hand om rovfåglarna

Har du varit med om något liknande ärenden tidigare?
– Vi hade ett fall i Kiruna för några år sedan, när en person hade en storlom i ett badkar. Sånt förekommer då och då, säger naturvårdshandläggaren Lena Bondestad, länsstyrelsen.
En polisanmälan om brott mot jaktlagen har upprättats, men polisen har ännu ingen misstänkt för brottet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om