Rektorer har kontaktat vårdnadshavare och menat att barnen ändå bör stanna hemma.
– Det känns lite som utpressning då man ringer privat och säger att barnen inte ska komma till förskolan trots att vi nu ska betala avgiften. Det är fult gjort, säger Jonas Pääkkölä som har sitt barn på Alviks förskola.
Även föräldern Elina Ulvefeldt, med barn på Kyrkbyns förskola, reagerade på samtalet.
– Jag har inte problem med att ha mitt barn hemma men det känns det surt att behöva betala avgiften. Antingen så är vi välkomna tillbaka eller så säger de: stanna hemma. Nu känns det som att jag får dåligt samvete om jag lämnar mitt barn på förskolan.
I och med coronakrisen och ökad personalfrånvaro, upp till 30 procent, togs beslutet i mars månad av kommune om att barn som är 15 timmar per vecka i förskolan skulle stanna hemma utan att föräldrarna behövde betala förskoleavgift. Nu uppskattas frånvaron vara 15 procent och därför tillåts barn återvända. Förutsättningarna är bättre, enligt Luleå kommun.
Föräldrarna menar också att barnen går miste om den sociala samvaron när de uppmanas vara hemma.
– Umgänget är viktigt och Signe saknar sina kompisar. Det är största anledningen till att vi har henne på förskolan, säger Elina Ulvefeldt.
– Anledningen till att vår dotter är på förskolan är för att hon tycker det är roligt. Det känns olustigt att lämna sitt barn i någons vård då de inte vill ha henne där, säger Jonas Pääkkölä.
Annica Backman, verksamhetschef för förskolan i kommunen, menar att barnen är välkomna men vädjar till vårdnadshavare med yngre barn att fundera på om barnen kan stanna hemma.
– Framförallt har vi sagt att sexåriga barn som ska börja skolan ska komma tillbaka. Har man barn som är 5 år och yngre som har möjlighet att stanna hemma, så skulle det gagna bemanningen. Fast vill man komma kan man göra det. Det är inte meningen att lägga dåligt samvete på vårdnadshavare, säger Annica Backman.
Ungefär 500 av de 3500 barnen i Luleås förskolor är 15-timmarsbarn. Skulle de komma tillbaka kan det innebära en befarad ökning av belastningen ifall sjukfrånvaron skulle öka igen, enligt Annica Backman.
– Vi har bara en överblicksbild av sjukfrånvaron och det är stora variationer från dag till dag och från olika förskolor. . Vi gör vårt bästa för att ta emot så många 15-timmarsbarn som möjligt, säger Annica Backman.