Drugstore går i graven

En drygt 40 år gammal butiksprofil försvinner när Drugstorebutiken på Mjölkudden rivs för att ge utrymme åt en modernisering av automatstationen.

SLUTET. Efter cirka tio år får Göran Nyberg lämna Preem Drugstore på Mjölkudden. Huset ska rivas och på måndag är det stängt för gott.

SLUTET. Efter cirka tio år får Göran Nyberg lämna Preem Drugstore på Mjölkudden. Huset ska rivas och på måndag är det stängt för gott.

Foto: Pär Bäckström

LULEÅ2015-03-11 20:38

Göran Nyberg har drivit butiken under snart tio år.

På söndag är sista dagen Drugstore har öppet.

– Sedan ska vi tömma butiken och stänga den. Det här är en butik med många stammisar, speciellt ur den äldre generationen med många pensionärer.

Drugstore har blivit en samlingspunkt på Mjölkudden. Här finns postservice, spelservice, livsmedel, grillkök, tidningar och annat.

Sedan fyra år tillbaka är Preems anläggning en automatanläggning.

Preem avser en modernisering av anläggningen och hänvisar till säkerhetsmässiga krav på den nya anläggningen, därför kan själva byggnaden inte vara kvar.

– Det är tragiskt, visst är det så. Jag hyr lokalen sen ett år tillbaka. Jag hade gärna fortsatt med det. Jag vet inte riktigt vad som händer med rörelsen men jag kan inte bedriva verksamhet utan lokal.

Nu återstår alltså att städa ur lokalen som sedan ska rivas. Göran Nybergs hyreskontrakt löper ut den sista mars.

– Sedan har jag ju alla varor i butiken. Preem tar ju inte över varulagret.

Drugstore har också varit inlämnings – och utlämningsställe för posten. Kunder med postnummer 97341 till 97344 får i framtiden göra sina postärenden på Coop Mjölkudden och kunder med postnummer 97591 till 97595, samt 97597 och 97598 på Coop Storheden.

"Draggens" historia i korthet:

1973 öppnar Max Drugstore. 1981 återöppnade ett ombyggt Max Drugstore med namnet Max Drugstore & Deli. Detta blir Europas modernaste bensinstation i sitt slag med sju olika avdelningar: blommor, internationellt presscenter, godisland, färskt bröd, delikatess och partyservice, ett frukt- och grönttorg, samt ett unikt koncept med brödleveranser tre gånger om dagen.

Det fanns en stor avdelning för uthyrning av videofilmer dit många vallfärdare. Öppettiderna gjorde den till ett populärt ställe inte minst för alla skiftesarbetare som kunde få tag i varor och delikatesser "mitt i natten".

När Max börjar renodla sin verksamhet, säljs Max Drugstore & Deli 1990.

Max vd Richard Bergfors reaktioner på att byggnaden rivs.

– Vad ska de bygga istället? Va, ingenting! Drugstore har man växt upp med. Den kommer jag ihåg från det jag var liten. När vi öppnade Drugstore & Deli så var det ett helt unikt koncept på den tiden. Det har ju nu blivit standard i Europa. Landgångarna var klassiker.

Jag minns de chokladdoppade myrorna!

– (Skratt) Haha, det var nog en idé som pappa (Curt, NSDs anmärkning) fick från Frankrike. Det blev nog ingen större succé.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om