David Fägnell är en av alla dem som stannade upp och betraktade pådraget i centrala Luleå på måndagkvällen. Ganska snart observerade han en drönare som kretsade ovanför Norra hamn, i närheten av försvarets helikopter som kommit till undsättning under räddningsinsatsen. Eftersom han själv tar uppdrag och filmar med drönare visste han vad det var han såg och han har också regelverket klart för sig. Exempelvis att man måste ha tillstånd att lyfta i kontrollzonen, vilken täcker stora delar av Luleå.
– Jag kände igen den direkt på hur den rörde sig i luften. Jag såg att det var en drönare och den var runt överallt. Den stora helikoptern var där och min spontana reaktion är ju då att det här är inte bra.
Enligt David Fägnell var drönaren synlig under några minuter. Han hann ta kontakt med flygtrafikledningen på Kallax för att varna och även vidtala räddningstjänsten på plats i Norra hamn. Dessutom filmade han en sekvens med sin mobilkamera.
Något tillstånd för drönarflygning vid den tiden och platsen fanns inte. Det bekräftar Per Fröberg, pressansvarig på Luftfartsverket. Han säger också att det var föredomligt agerat att ta kontakt med flygtrafikledningen. Då kunde man också agera direkt genom att ta kontakt med polisen och med helikopterföraren för att varna.
– Om man då gör det fullt rimliga antagandet att drönarföraren har sett den här helikoptern, då är det helt fel, farligt och förkastligt att göra på det här sättet.
Enligt Per Fröberg kan en kollision med en drönare få väldigt allvarliga konsekvenser. Det hade ju också kunnat innebära att helikoptern av säkerhetsskäl hade varit tvungen att avvika från platsen, vilket hade påverkat den pågående räddningsinsatsen negativt.
David Fägnell är irriterad på att det finns dem som tar onödiga risker och inte följer reglerna när det gäller drönarflygning.
– Sådant här förstör ju för en hel yrkeskår.