Drömtomten blev besvikelse

Det finns många besvikelser på Luleås heta bostadsmarknad. Johanna Karelius hitta drömtomten i Kallviken. Men när köpet skulle göras visade det sig att bolaget som utannonserat tomten inte ägde marken. Och markägaren ville inte sälja.

BESVIKEN. Johanna Karelius hitta dromtomten på Luleås hårda fastighetsmarknad. Men när allt var klart med annonsören visade det sig att markägaren inte var med på att sälja.

BESVIKEN. Johanna Karelius hitta dromtomten på Luleås hårda fastighetsmarknad. Men när allt var klart med annonsören visade det sig att markägaren inte var med på att sälja.

Foto: Kristofer Naess

LULEÅ2016-01-18 07:38

Det var i maj som Johanna Karelius och hennes sambo hittade drömtomten i Kallviken utanför Luleå. När de såg annonsen från bolaget Smålandsvillan om en tomt på 1 500 kvadratmeter, havsutsikt och nära till badstrand bestämde de sig för att slå till.

– När vi hörde av oss sa de att det var bråttom, många hade hört av sig, säger Johanna Karelius.

– Det fanns en bild på en av tomterna och den såg jättebra ut eftersom den låg så fint.

Beslutet fattade de på fyra dagar och då skrev de på ett entreprenadkontrakt med Smålandsvillan för att köpa ett hus, vilket krävdes för att få köpa tomten. De fick då reda på att Smålandsvillan inte ägde marken, utan att de var tvungna att göra ett kontrakt med markägaren också. Under de kommande två veckorna bestämde de sig för vilket hus som skulle byggas, de fick en värdering och ett lånelöfte (bara tomten skulle gå på 475 000 kronor), de tog in offerter från snickare och hörde med kommunen om fiberindragning.

Men när kontraktet skulle skrivas drog sig markägaren ur affären. Det visade sig att Smålandsvillan inte själva hade något giltigt avtal med markägaren, utan endast en muntlig överenskommelse.

– Det framgick inte från början att de själva inte ägde marken, utan först senare hörde vi att vi skulle få träffa markägaren, säger Johanna Karlius.

– Vi visste aldrig att de inte hade något avtal. Det finns ju avtal för de som förmedlar tomter och man förutsatte ju att det fanns ett sådant här. Först trodde man att det inte var sant. Vi fick bara beskedet, sen var det tack och hej.

Att de redan skrivit ett kontrakt med Smålandsvillan spelade ingen roll. De erbjöds en av de andra tomterna, till reducerat pris, som kompensation men avböjde.

– Den var mycket sämre och låg längre bort från vattnet, säger Johanna Karelius.

Besvikelsen var stor efter beskedet. Men de har inte orkat driva ärendet vidare. Enligt konsumentrådgivningen i Luleå kan det ställas skadeståndskrav om det inte framgår vid annonseringen att tomten sälja av någon annan. På Smålandsvillan beklagar man det inträffade.

– Det är ju alltid så i fastighetsaffärer, innan något är skrivet så har säljaren och köparen rätt att ändra sig. Det här var ju uppgjort och klart, men innan kontraktet skrevs så ändrade markägaren sig, säger Johannes Laestadius på Smålandsvillan i Luleå.

Enligt Johannes Laestadius var det tydligt att köparen måste göra upp med säljaren och att de bara är en mellanhand.

– Det är ju jättetråkigt. För vår del rev vi ju kontraktet på huset på en gång, säger han.

Tänk på vid tomtköp

Får tomten verkligen bebyggas? Kolla detaljplanen hos stadsbyggnadskontoret.

Sätter detaljplanen begränsningar kring byggarea, höjder och hustyp som kan påverka valet av hus och dess placering?

Hur är omgivningen planerad för framtiden?

Finns det något servitut som belastar fastigheten? Är tomten pantsatt?

Är säljaren verkligen ägare till tomten? Tingsrätten har alla uppgifter.

Är det en tomt som ska styckas av?

Vilka andra kostnader kan tillkomma vid tomtköpet?

Går det att ansluta sig till kommunalt vatten och avlopp? Om inte, hur ser vattenkvalitet och tillrinning ut? Vilken typ av enskilt avlopp?

Källa: Byggahus.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!