Drömmen om rymdbas Kiruna lever för Karin

46-åriga Karin Nilsdotter har inte gett upp sin dröm om att etablera en rymdhamn i Norrbotten. "Vi väntar med spänning på att regeringens utredning som presenteras i höst. Jag hoppas att den ska bli startskottet för något stort."

Karin Nilsdotter har inte gett upp drömmen om en rymdhamn i Norrbotten. Bilden är tagen 2014, när hon tilldelades priset Årets teknikkvinna av flygplanstillverkaren Saab för sitt visionära arbete.

Karin Nilsdotter har inte gett upp drömmen om en rymdhamn i Norrbotten. Bilden är tagen 2014, när hon tilldelades priset Årets teknikkvinna av flygplanstillverkaren Saab för sitt visionära arbete.

Foto: David Lundmark

Luleå2021-07-17 07:00

Året var 2007 när näringsminister Maud Olofsson invigde den nationella satsningen Spaceport Sweden som fick i uppdrag att skapa möjligheter för kommersiella rymdresor från Sverige.

Bland delägarna återfanns Icehotel, riskkapitalbolaget Norrskenet och det statliga riskkapitalbolaget Inlandsinnovation. Yngve Bergqvist, grundaren av ishotellet i Jukkasjärvi, var ordförande.

2010 rekryterades Karin Nilsdotter till posten som vd. Som mest hade företaget två heltidsanställda samt en trainee. Dessutom tillkom diverse projektanställningar.

Framtidstro och nybyggarandan var stor. I en intervju i mars 2012 gjorde Karin Nilsdotter en utfästelse: "Nu är det inte fråga OM Spaceport Sweden ska bli en världsledande rymdhamn med rymdresor för privatpersoner utan NÄR."

– Vi har alltid haft en världsledande vision och den kvarstår, säger Karin Nilsdotter i dag. Vi var den första rymdsatsningen utanför USA. Det var en modig satsning. Jag vill ge Kiruna och Norrbotten en eloge. Det finns fortfarande en möjlighet för Sverige. Det här kan bli något stort likt Facebook eller Northvolt, men först måste Sverige lösa grundförutsättningar och skapa ett regelverk kring den här typen av resor.

I dag framstår rymdsatsningen i Kiruna som tämligen iskall. Företaget Spaceport Sweden AB finns fortfarande kvar, även om flera ägare valt att hoppa av. Kvar finns Visionalis som äger hotell på Stureplan, Riksgränsen och Björkliden samt Karin Nilsdotter själv.

Företaget har redovisat ekonomiskt underskott sex år i följd.

– Spaceport Sweden har inga anställda utan vi har en arbetande styrelse som inte tar ut någon lön, uppger Karin Nilsdotter.

I dag bor hon i Singapore där hennes man har sin arbetsplats. Hon betonar att det går utmärkt att fortsätta arbetet med rymdsatsningen från Sydostasien.

Den 11 juli i år inträffade en avgörande händelse som väckt nytt liv i hennes hjärtefråga. Då lyckades Virgin Galactic att genomföra den första bemannade rymdfärden för privatpersoner.

Bolagets 70-årige ägare, Richard Branson, var ombord på flygplanet som nådde en höjd på omkring 86 kilometer över jordytan. Efter några minuter av tyngdlöshet återvände farkosten New Shepard och landade på en flygplats i New Mexico, USA.

Redan nästa år räknar Virgin Galactic att erbjuda rymdresor för privatpersoner. 600 biljetter är sålda, trots att kostnaden för varje biljett ligger på 1,5 miljoner svenska kronor.

Äventyrerskan Renata Chlumska äger biljett nummer 192. Vilket nummer har du?

– Numret kan jag inte säga, men jag hoppas att min resa blir av inom en snar framtid. För mig handlar det om en livslång dröm. Jag har bekostat biljetten ur mina besparingar för det här är något som jag vill uppleva.

Vad kände du när TV-bilderna från New Mexico kablades ut?

– Det var en fantastisk och emotionell dag. Det har tagit betydligt längre tid än beräknat att utveckla de här farkosterna, men nu är Richard Branson framme vid målet. Vi har samverkat i flera år. Vi har kämpat för att öppna upp rymden. Det kändes i både hjärta och mage.

Har du träffat Richard Branson?

– Den senaste gången var för två år sedan i New York. Då hade Virgin Galactic precis genomfört en testflygning och deras piloter hade fått sina första astronautvingar. Jag vet att han har en dröm att få flyga genom norrsken.

Karin Nilsdotter är spänd inför den kommande utredningen om regelverket för rymdverksamhet i Sverige som ska presenteras den 17 september.

– Vi har träffat utredaren och presenterat det arbete som vi har gjort. Det handlar inte bara om rymdfärder utan också om satsningar på forskning och teknikutveckling. Jag har inte fått några signaler om vad utredningen kommer att innehålla, men den blir avgörande för vårt nästa steg.

Har du hoppet kvar om rymdresor från Kiruna?

– Det har jag kämpat för i många år, men det förutsätter att vissa pusselbitar hamnar på rätt plats. Vi har förutsättningar att skapa ett unikt erbjudande till operatörerna. I en optimal värld vill jag kunna säga åt Richard Branson att så här gör du för att ansöka om rymdfärder från Sverige. I dag är det många aktörer som vill ut i rymden. Det ställs vissa tekniska operativa krav, exempelvis hur lång rullbanan ska vara. Virgin Galactic behöver en 3 000 meter lång landningsbana. Det uppfyller bara fyra flygplatser i Sverige. Luleå är en av dem. Kiruna har tidigare sagt nej till att bygga ut sin bana. Jag hoppas att de ska ändra beslutet, säger Karin Nilsdotter.

Miljardärerskapplöpningen

Richard Branson är grundaren av Virgin Galactic. Den lyckade rymdfärden med farkosten VSS Unity var företagets 22 testflygning. Nu återstår ytterligare två tester innan kommersiella rymdresor startar 2022.

Jess Bezos har kallats världens rikaste man. Ägaren av nätjätten Amazon startade sitt rymdprojekt 2000. Den 20 juli i år gör hans företag Blue Origin sin första bemannade rymdfärd.

Slutligen Elon Musk startade SpaceX 2002. Han siktar på bemannade resor till månen och Mars inom några år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!