Våren 2017 blev Malin Åsén nominerad till ett av priserna på branschgalan Guldtuben. Hon vann inte den gången, men det var ändå ett erkännande för hennes arbete.
– Jag minns känslan i den stunden. Jag var orolig för att ingen skulle vilja ta en bild på mig och min pojkvän. Men till slut var det någon som ropade: "Se hit!" Jag har kvar fotografiet här någonstans, säger Malin Åsén och ser sig omkring i sin inspelningsstudio.
De har kallats Generation Z, digitala infödingar eller Youtubegenerationen. Begreppet används för personer som föddes med Internet i mitten av 1990-talet.
De är födda in i en brytningstid med nya möjligheter att forma framtiden. För tio år sedan var det få som förstod hur webbplatsen Youtube skulle förändra mediaanvändandet över hela världen.
– I dag använder jag Youtube på samma sätt som många använder radion. Direkt på morgonen sätter jag på skärmen och spelar upp de 50-tal kanaler som jag prenumerar på. Programmen får gå på i bakgrunden, medan jag gör mig i ordning. Jag hör ljudet och tittar bara om det dyker upp något intressant, berättar Malin Åsén.
Hon arbetar som projektledare på Ung företagsamhet. Trots sin ålder har hon redan hunnit samla på sig över tio års erfarenhet som youtuber.
Det började med att hon och klasskamraterna i sjätte klass startade bloggar, men hennes skrivande varade inte särskilt länge. Malin Åsén fick en bättre idé efter att ha sett ett nytt fenomen växa fram i USA.
– Jag började spela in egna videor, där jag berättade om vad som hänt under dagen. "I dag har jag varit på stan med Lisa." Jag tyckte från första stund att det var jätteroligt och många verkade uppskatta det.
Det blev över 100 program. Några har hon valt att spärra i vuxen ålder, men merparten finns kvar på Internet.
I oktober 2016 sedan bestämde hon sig för en nystart. Hon jobbade då deltid på en matbutik i Luleå och sökte utlopp för sin kreativitet.
Det blev en ny kanal på Youtube. Den här gången gick Malin Åsén in för att skapa en mer proffsig kanal. Med hjälp av ett redigeringsprogram lärde hon sig att klippa i materialet för att höja tempot och lägga till särskilda ljudeffekter eller bakgrundsmusik.
Det är inte lätt att nå ut i bruset på en webbplattform som visar över en miljard timmar videor om dagen. Genombrottet kom när en av Sveriges största youtuber, Therése Lindgren, sökte en partner för ett tillfälligt samarbete. Hon ville jobba med någon som hade mindre än 500 följare.
– Jag hade typ 75 och hade följt Therése Lindgren så länge att det var som om vi kände varandra. Jag bara skrek på jobbet när hon hörde av sig och ingen fattade hur stort det här var. Det är det roligaste som jag gjort på Youtube. Therése var jättesnäll.
Samarbetet resulterade i en nominering till galan i Stockholm och en kraftig ökning av antalet prenumeranter. I samma veva började företag höra av sig och ville betala för att Malin Åsén skulle testa deras produkter.
I dag har hennes kanal 10 002 prenumeranter. De flesta är kvinnor mellan 20-25 år. Hobbyn har börjat ge intäkter, men inte i tillräcklig utsträckning. Hennes dröm är att ha Youtube som sitt yrke.
Influeraryrket har vuxit under de senaste åren. 2017 beräknas industrin bara i Sverige ha en omsättning på över 660 miljoner kronor, enligt Institutet för reklam- och mediastatistik. Therése Lindgrens bolag omsatte 19,5 miljoner kronor, medan Bianca Ingrosso noterades för 6,7 miljoner.
Malin Åsén har hört att företag varit beredda att betala sexsiffriga belopp för ett enda program, men det förutsätter förstås betydligt fler följare.
– Det handlar om att en annonsör betalar för att jag ska använda mitt eget varumärke till att marknadsföra deras produkter. I början var jag glad över att få frågan, men numera är jag mer noga att välja rätt samarbetspartner. Jag tackade nyligen nej till ett klädmärke.
De flesta programmen spelas in hemma. I trerummaren har hon byggt upp en egen studio, där sambon Joel Mörtzells musikanläggning också får plats.
Vid det upplysta sminkbordet har hon placerat två studiolampor och en kamera. Inspelningen brukar ta allt från 30 minuter till två timmar. Sedan ägnas tre-fyra timmar åt redigering.
– Jag försöker göra allt så spontant som jag bara kan. Om jag testar produkter brukar jag skriva ned några tankar, men annars försöker jag bara prata naturligt. Många tittare gillar min dialekt. Det är faktiskt väldigt få som skrivit elaka kommentar. Det värsta var en som skrev att jag hade fula sockar. Och det kan jag ta.
För det mesta handlar programmen om hennes favoritämnen, smink och kläder, men Malin Åsén gör också vloggar om sitt liv. Med hjälp av en liten bloggkamera, inte är större än en handflata, kan hon göra inslag utomhus.
– Det behöver inte hända något speciellt, utan det kan handla om vad jag gör hemma. Det har hänt att jag i slutet bett om ursäkt för att programmet kanske blev tråkigt, men i kommentarsfältet svarade någon att det var så roligt att få se mitt vardagsliv. Då blir man glad.
Varför väljer du att Youtube före vanlig TV?
– Jag vill hellre se något som är personligt och naturligt. Alla kör sin egen stil och pratar direkt till mig. Jag gillar också att få en inblick i någons vardag. I TV är det mesta regisserat, tillrättalagt och lite tråkigt. Jag har inte sett på tablå-TV under det senaste året.
Hur många youtubers finns det i Luleå?
– Jag har ingen aning, men det vore kul om vi kunde träffas någon gång.