Doris, 6 år: "Man blir pigg och alert"

För många barn sitter av för mycket under sin vakna tid. "Barn i den här åldern har ett enormt rörelsebehov", säger Monica Grape, pedagog på Örnässkolan.

Sexååringen Benita Kameni Fassen är ny i Sverige och ny i förskoleklassen på Örnäset.

Sexååringen Benita Kameni Fassen är ny i Sverige och ny i förskoleklassen på Örnäset.

Foto: Pär Bäckström / Frilans

Luleå2019-03-17 09:09

Enligt Folkhälsomyndighetens undersökning om skolbarns hälsovanor, som publicerades för ett tag sedan, rör sig skolelever för alldeles lite. Den visade också att det är vanligare att pojkar tränar regelbundet än att flickor gör det. Omkring fyra av tio pojkar och tre av tio flickor uppger att de tränar utanför skoltid minst fyra gånger i veckan.

Enkätundersökning genomförs vart fjärde år bland barn som är 11, 13 och 15 år gamla. Den är en internationell studie som samordnas av Världshälsoorganisationen.

Regelbunden fysisk aktivitet har en mängd positiva hälsoeffekter, både fysiska och psykiska. Studier visar på bland annat kondition, balans, styrka, BMI, sömnkvalitet och koncentrationsförmåga. Därför rekommenderar bland annat WHO minst 60 minuters måttligt ansträngande fysisk aktivitet om dagen.

Det här är något Örnässkolan försökt ta fasta på. Skolan har en idrottsprofil och har som mål att främja hälsa. Skolan erbjuder såväl fotbolls- som basketinriktning för elever på högstadiet.

Men även i yngre år sker satsningar – i drygt två års tid har skolans förskoleklass haft daglig extra rörelse på schemat.

– Initiativet togs av rektorn som köpte in rörelseprogram, berättar förskolläraren Monica Grape.

Många av skolans barn har också annan bakgrund, de kommer från oroshärdar eller på annat sätt utsatta områden i världen.

I vanliga fall finns 14 barn i förskoleklassen, men när Norrbottens media är på besök är två frånvarande.

Som nybörjare i skolans värld kan det också vara svårt att sitta still i bänken långa stunder, varför det kan det kännas gott med lite daglig morgongympa.

– Vi blir pigga och starka, säger Monica Grape när hon sammanfattar vad de dagliga övningarna ger – både elever och pedagoger.

Hon pekar på det positiva i att rörelseglädjen finns kvar bland barnen i den här åldern. I undervisningen försöker man också prata om hur viktigt det är med bra hälsa – både för kropp och hjärna.

– Vi blir starkare och friskare. Blodet ska pumpa, säger sjuåriga Hilma Lovén och ler.

Oftast görs morgonbestyren – rörelseprogrammen – i skolsalen.

– Men i går hade vi utegympa, säger Monica Grape och berättar att man även försöka vara ute 40 minuter innan matrasten.

Barnen verkar vara överens om var det är roligast att röra på sig.

– Man blir alltid pigg och alert. Ute är roligast, säger Doris Nyman-Wincent, 6.

Ali Junered, 7, ger dagens inneövningar betyget ganska kul.

– Men ute är roligare, där kan man göra en massa saker.

Tidigare generationer var inte heller så beroende av mobiltelefoner/datorspel – något som i dag ofta bidrar till ett mer stillasittande liv.

I förskoleklassen finns inga sådana problem. Att röra sig verkar vara populärt även när inte skolan pockar på uppmärksamhet.

Det finns de som ser fram emot att fotbollssäsongen snart drar igång.

I väntan på det finns annat på rörelseschemat – basket och cheerleading, utförsåkning och ridning.

Att träna jujutsu är också populärt.

– Jag har hållit på i typ fyra, fem månader. Det är kul, säger Ali Junered.

Benita Fassen Kameni, som är ny i klassen, har fått smak för dans. Även fast klassens flaggtillverkande tagit fart, fortsätter hon att visa på vad hon kan och tycker om.

– Hon har bara varit två veckor i Sverige, de kom under den kallaste perioden. Hon älskar att dansa, säger Monica Grape.

Att bara prata franska på Örnässkolan är inte det lättaste. Tur då att det inte krävs några speciella språkkunskaper när man rör på sig...

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om