Domstol slog fast att barn saknade rätt till ombud

Socialnämnden i Gällivare fick Ivo-kritik för att inte man inte ansökt om juridiska ombud för två omhändertagna barn som utreddes för omplacering. Men enligt förvaltningsrätten fanns ingen möjlighet att förordna det i den situationen.

Socialnämnden i Gällivare kommun kritiserades av Ivo i december, bland annat för att inte ha sett till att barnen fick offentliga biträden.

Socialnämnden i Gällivare kommun kritiserades av Ivo i december, bland annat för att inte ha sett till att barnen fick offentliga biträden.

Foto: Montage: Linda Kask

Luleå2024-01-10 05:00

Kritiken från Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, meddelades den 6 december 2023. Orsaken till tillsynen var klagomål som inkommit mot socialnämnden bland annat från två ideella organisationer, Barnrättsbyrån och Lilla hjärtat.

Ärendet som kritiserats är samma uppmärksammade fall med två syskon, där handläggare i förra veckan polisanmäldes för att olovligen ha gått in i barnens journaler. En del av myndighetens kritik handlar om att socialnämnden inte hade ansökt om offentliga biträden till syskonen i samband med en omplacering till nya familjehem i hemorten.

Barnen placerades 2021 i familjehem i Västerbotten. Under hösten 2022 fattades beslut om att syskonen skulle omplaceras till familjehem i Gällivare kommun. I november 2022, alltså drygt ett år innan Ivo meddelade sin kritik, slog förvaltningsrätten i Luleå fast att det i samband med omplacering inte är juridiskt möjligt att förordna något offentligt biträde.

undefined
De två syskonen återförenades med sina föräldrar i Gällivare i slutet av 2022 (pojken) och i mars 2023 (flickan).

Rätten fattade då nämligen beslut angående en anmälan från Barnrättsbyrån om att ett offentligt biträde skulle förordas för det ena barnet i samband med att hon skulle omplaceras i enlighet med ett beslut som socialnämnden fattade den 1 november 2022.

Barnrättsbyrån hänvisar till att flickan, som vid tillfället var sju år gammal, själv har varit i kontakt med organisationen och sagt att hon inte vill bli omplacerad. Förvaltningsrätten konstaterar att Barnrättsbyrån saknar fullmakt att föra barnets talan.

"Redan av den anledningen att Barnrättsbyrån inte har en parts- eller ombudsställning och därmed inte formellt rätt att anmäla behov av biträde föreligger skäl att avvisa målet", skriver förvaltningsrätten.

undefined
Förvaltningsrätten hade redan konstaterat att det inte är möjligt att förorda ett offentligt biträde i den rådande situationen.

Av beslutet framgår det att det saknas rätt till offentligt biträde när frågan om en placering eller en omplacering i ett familjehem utreds. Ett offentligt biträde kan enligt förvaltningsrätten bli aktuellt först när ett beslut om placering i familjehem överklagas, vilket inte skedde. Ivo:s enhetschef Pia Karlsson har i beslutet hänvisat till bland annat barnkonventionen och att barnens rätt till delaktighet inte tagits tillvara. 

Hur kommer det sig att Ivo kritiserar socialnämnden för något som inte är juridiskt möjligt att uppfylla?

"Ivo har i beslutet redogjort för de rättsliga överväganden som ligger till grund för bedömningen att det inte kan uteslutas att ett barn som är under 15 år har rätt att få ett offentligt biträde förordnat. Ivo uttalade därför i beslutet att nämnden borde ansökt om offentligt biträde för barnen i enlighet med 3 § tredje stycket lagen (1996:1620) om offentligt biträde. Ivo överprövar varken domstols- eller nämndsbeslut", skriver Pia Karlsson i ett e-postsvar. 

Vika underlag har Ivo haft inför beslutet om att kritisera socialnämnden i Gällivare?

"De underlag som legat till grund för Ivo:s beslut utgörs av yttrande från nämnden, de utredningar inför omplacering som nämnden genomfört, nämndens omplaceringsbeslut samt ett antal klagomål som inkommit till Ivo. Ivo har inte tagit del av barnens fullständiga personakter och inte heller granskat hur nämnden hanterat barnens hemtagningsprocess."

Kommunens hade på sig till 8 januari att yttra sig över kritiken, men det datumet har flyttats fram. Orsaken är att yttrandet först måste behandlas av socialnämnden. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!