Doldisministern i Luleå för att minska avståndet till Bryssel

Jessika Roswall (M) är en av doldisministrarna, men fick stå i rampljuset när Sverige höll i EU-ordförandeklubban och toppolitiker och tjänstepersoner vallfärdade till Luleå och Kiruna förra året. Hon tror att kriget i Ukraina fått upp ögonen för EU:s betydelse. "Jag tänker att det fruktansvärda kriget ändå binder oss samman", säger hon.

Den moderata EU-ministern Jessika Roswall besökte Luleå och LTU under fredagen. Hon var där för att föreläsa om EU-frågor.

Foto: Lars-Göran Norlin

Luleå2024-05-04 08:00

"Det är långt härifrån till Bryssel, och ännu mycket längre ifrån Bryssel och hit", sjöng det vänsterorienterade Piteåbandet Euskefeurat redan 1993, samma år som EU:s inre marknad lanserades. 

En som viger sin vakna tid åt att minska det avståndet (från båda håll) är EU-minister Jessika Roswall (M). EU:s roll i världspolitiken har blivit mer framträdande sedan Rysslands invasionskrig i Ukraina.

– Jag reser land och rike runt för att argumentera att vi är lika mycket medlemmar som grundarna. Vi behöver också kunna känna oss som européer men jag tänker att det här fruktansvärda kriget binder oss samman och att människor ser behovet av ett europeiskt samarbete. 

Med 37 dagar kvar till EU-valet besökte hon Luleå tekniska universitet. Stoppet i Luleå är en del av ett ständigt pågående arbete där EU-ministern besöker universitet och högskolor.

undefined
Industrisatsningarna i Norrbotten är även de exempel på något som påverkas av EU-beslut, säger Jessika Roswall.
undefined
Jessika Roswall hoppas att fler svenskar ska identifiera sig som européer i framtiden. "Det är min förhoppning, å andra sidan kan jag tänka att vi varit medlemmar i 30 år men har inte kommit längre", säger hon och jämför med att valet till Europaparlamentet är lika viktigt som valet till kommunfullmäktige.
undefined
EU-minister Jessika Roswall lyfter fram Norrbotten under intervjun och påminner om skälet till att ett EU-toppmöte förlades i Kiruna. "Vi ville visa kommissionen vilken fantastisk möjlighet som finns här för forskning och innovation", säger hon.

Vad möts du av för frågor från studenterna?

– En hel del säkerhets- och försvarsfrågor, kriget i Ukraina men också migration och klimat.

Så här i valtider påminns det ofta om det, med svenska mått mätt, låga valdeltagandet. 2019 röstade 50,9 procent av de röstberättigande norrbottningarna jämfört med 56,1 procent i riket.

Vad är det man går miste om man inte röstar i EU-valet?

– Parlamentet är ett lika viktigt beslutsfattande organ som Sveriges riksdag. Du riskerar att bli representerad av någon som inte står för det du tycker.

Hon säger att hon ofta får frågan: "Vad betyder EU konkret för mig?", så också under den här intervjun.

– Det är klart att vissa saker är på en annan nivå. Men det handlar också om utmaningar som vi ändå bryr oss om och gör att vi går att rösta: Klimatet är till exempel vår viktigaste fråga och den löses inte bara regionalt eller ens i Sverige. Om vi inom EU tillsammans kan nå våra klimatmål kan vi påverka omvärlden på ett bättre sätt. 

En annan fråga som varit viktig för moderaterna är konkurrenskraft. Under sitt besök i Norrbotten har ministern besökt både Hybrit och Europeiska rymdorganisationens startupverksamhet (ESA BIC).

– Det kan kännas lite okonkret, men många människors jobb är idag beroende av vad som sker i EU och det är de facto saker som kan påverka oss och vår välfärd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!