Förutom att Heidi Carnudd i sin roll som sjuksköterska guidar och utbildar personalen i patientsäker vård har hon även tagit initiativ till att både fixa skyddsutrustning som saknats och köra ut fika som uppskattning till de olika gruppboendena.
– Det faller sig liksom naturligt att vara engagerad i saker och ting, det har jag alltid varit. Som tonåring var jag med och startade Luleås första hiphop-klubb och vi lyckades till och med få hit Infinite mass för en gratisspelning, berättar hon och ler vid minnet.
Engagemanget och drivet ja, det har funnits tidigt. Och beroende på situation så har hon gått in i med allt hon har fullt ut – även privat.
– Plötsligt inser jag att jag är engagerad i en massa saker, som att bli tränare för sonens hockeylag, eller vara i stallet och mocka med dottern som tränar ridning.
Det är lätt att säga ja till saker som är roliga, eller känns viktiga på något sätt menar Heidi. Skyddsvisiren på jobbet efter att coronapandemin bröt ut är ett sådant exempel.
– Det var jag och min kollega Karin Abrahamsson som såg behovet och tillsammans bestämde oss för att köra. Inte minst då jag som omsorgsansvarig på jobbet såg vilken oro och rädsla som fanns bland personalen över att inte ha ett ordentligt skydd.
Initiativet fick stor uppmärksamhet och de insamlade pengarna från privatpersoner blev en långt större summa än vad hon från början tänkt sig. Då såg hon till att dela ut fika från lokala bagerier till gruppboendena som en extra uppmuntran till alla de som jobbar hårt sedan pandemin bröt ut.
– Det hela växte mer än jag trott, men samtidigt har det varit så roligt att göra det. För vem vill inte ha uppskattning. Jag har fortfarande tio gruppboenden kvar att besöka, så de kommer att få fika efter semestrarna. Även om det har varit mycket jobb har det varit bra, för samtidigt har jag kunnat prata med personalen om deras oro och funderingar och passat på att trygga dem vilket är nog så viktigt, konstaterar hon.
Hennes engagemang har fått både uppmärksamhet och uppskattning. I en grupp på Facebook föreslår en kvinna att hon borde bli utsedd till Årets Luleåbo. ”Nästa år, 2021, måste det bli vår hjälte Heidi Carnudd, sjuksköterska inom Luleå kommun som blir årets lulebo som stöttat alla våra personalgrupper inom Luleå kommun, gjort visir, hållit i utbildningar inom covid -19 med skyddsutrustning och kommit med fika som hon samlat in från allmänheten till våra fantastiska hjältar”, skriver kvinnan i inlägget som fått en stor mängd kommentarer och hundratals gillanden.
Heidi Carnudd konstaterar att den osäkerhet som fanns under vårvintern till stor del nu har lagt sig. Personalen är tryggare, det finns tillgång till skyddsutrustning på ett annat sätt än tidigare och kunskapen om hur och när den ska användas är tydligare.
Till vardags har hon sin placering på Kallkällans äldreboende, men när hon jobbar kvällar och helger har hon jour och hanterar akuta ärenden inom hela kommunen.
– I och med att jag är runt på så många olika ställen så märker jag också av vilken oro som finns. Det räcker ju med att läsa en kvällstidning för att bli nervös. Men jag brukar säga att man inte kan koncentrera sig på hela världen, utan se till hur vi har här i Luleå och utgå ifrån det. Annars stressar man bara upp sig i onödan. Och sett till hur vi klarat situationen i Luleå tycker jag ändå att det gått bra, säger hon.
Sedan covid-19 blev ett faktum har mycket förändrats på jobbet och prioriteringarna har tvingats bli hårdare. Bland annat har det förebyggande arbetet som tidigare pågått fått ställas in.
– Många saker som vi gör rutinmässigt av förebyggande arbete när det gäller trycksår, nutrition och fallrisk har vi varit tvungen att lägga på hyllan. Det har blivit en hårdare prioritering för att trygga personalen och kunna ge svar till oroliga anhöriga.
Coronapandemin har påverkat även på det privata planet. En utlandssemester i maj med barnen fick ställas in och i sommar väntar en hemester med husvagnen som bostad.
– Att hitta badstränder i närheten av hemmet är inget problem, det finns stora fina stränder där man kan hålla avstånd. Däremot är det inte aktuellt att besöka någon av utebaden, där är det alldeles för trångt. För någon vecka sedan var jag och dottern och tältade i Rörbäck och det var så trevligt att vi sedan återvände med husvagn.
En planerad resa till västkusten i sommar har också ställts in. Även om de då också skulle åkt med husvagn så är längre resor inte aktuella, ifall någon av dem skulle bli sjuka. Hon är också kritisk till beslutet att tillåta resor längre än två timmar från hemmet.
– Det känns inte bra. Vi ser ju vad som hände i Gällivare exempelvis.