Dokument: Politisk nykomling som avancerade snabbt

Lenita Ericson gick med i partiet 2008 och avancerade snabbt inom den kommunala politiken. Efter mindre än ett år på posten som kommunstyrelsens ordförande valde hon på tisdagen att avsluta sin politiska karriär. Det här är historien om Ericons uppgång och fall.

Lenita Ericson i slutet av 2019, när hon precis gått segrande ur striden om kommunalrådsposten.

Lenita Ericson i slutet av 2019, när hon precis gått segrande ur striden om kommunalrådsposten.

Foto: Pär Bäckström / Frilans

Luleå2020-10-08 05:00

Lenita Ericson har till skillnad från många av sina partikollegor på höga positioner inom kommuner, regioner och på riksnivå, ingen bakgrund i det socialdemokratiska ungdomsförbundet, SSU. Tvärtom var hon närmare 40 år när hon ansökte om medlemskap i partiet. 

I valet 2010 röstades hon med klar majoritet fram till ordförande i den dåvarande tekniska nämnden, något som ansågs vara en relativt tung post för en så pass ny politiker. 2012 omnämndes hon som ett av de hetare namnen till att efterträda förre kommunalrådet Karl Petersen. Hon uttryckte då själv att hon hade stort förtroende för Yvonne Stålnacke, som valdes till uppdraget. 

Men den 1 januari 2018 tillträdde hon så som Luleås kommunalråd och vice ordförande i kommunstyrelsen, efter att ha vunnit omröstningen mot Carina Sammeli och Emma Engelmark, båda med en bakgrund i det politiska rampljuset. Lenita Ericson hade medlemmarnas stöd.

Vid sin sida fick hon partikollegan Niklas Nordström. Hon beskrev sin bakgrund inom tekniska och sedermera stadsbyggnadsnämnden som en bra grund för sin nya roll. "Jag ska göra allt jag kan för att bidra till Luleås utveckling, jag vill uppfylla det som folk förväntar sig av mig", sade hon i en intervju med Norrbottens-Kuriren den 5 januari. En kommun styrdes allra bäst med ett välfungerande "teamwork", menade Lenita Ericson.

Hon uttryckte en vilja att fortsätta driva en del av sin föregångare Yvonne Stålnackes hjärtefrågor, jämställdhet och integration.

Det blev tidigt en del uppförsbacke för det nytillträdda kommunalrådet. I valet 2018 backade Socialdemokraterna i Luleå elva procent. Historiskt dåliga siffror, som många hävdade kom av den högervridning som partiet i luleå ansågs ha gjort sedan Niklas Nordströms tillträdde. Utföräljningen av allmännyttan angavs som en orsak till väljarnas missnöje. Liksom lanseringen av "Framtidens skola". 

För nästan exakt ett år sedan lämnade Niklas Nordström plötsligt alla sina politiska uppdrag. Det skedde i nära anslutning till hans inblandning i vad som har beskrivits som ett personalärende, där en tjänsteanteckning upprättats. Lenita Ericson blev uppringd av partiets innersta krets kvällen före Nordströms avgång. Hon var då sjukskriven efter en operation, men friskrev sig dagen därpå.

"Jag gjorde bedömningen att jag behöver vara mer närvarande", sade hon i en intervju med Norrbottens-Kurirens reporter Mikael Leijon. 

I slutet av oktober förra året gick hon ut med att hon ville bli Nordströms ersättare. En post som vice ordförande tänkte hon inte nöja sig med. Men en månad senare stod det klart att valberedningen ville se Kent Ögren som nytt kommunalråd, med Emma Engelmark som vice ordförande. Lenita Ericson valde att stå fast vid sin kandidatur. Men de stundtals hårda tongångarna i nomineringsprocessen gjorde henne bekymrad. "För mig är det inte alls konstigt att vi har flera kandidater till kommunens högsta poster... Vi ska inte vara så upptagna av risken för inre splittring att vi missar den splittring som växer i samhället i dag", skrev hon i ett Facebookmeddelande.

Facebook blev också den plattform hon valde för att på tisdagen tillkännage att hon efter noggrant övervägande valt att lämna samtliga av sina politiska uppdrag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!