Döende laxar i Södra hamn

Under torsdagen sågs två medtagna laxar simma runt i småbåtshamnen i Södra hamn. Båda var rejält angripna av svamp.

De svampangripna laxarna lågg stilla inne på grunt vatten i småbåtshamnen i Södra hamn i Luleå.

De svampangripna laxarna lågg stilla inne på grunt vatten i småbåtshamnen i Södra hamn i Luleå.

Foto: Anders Appelgren

Luleå2020-10-16 06:00

Laxarna, en i fyrakilosklassen och en tvåkilos, låg stilla vid sjösättningsrampen mellan Kuststad och Granec. Förbipasserande kunde lätt se laxarna som låg på någon decimeters djup. Det var även tydligt att båda hade drabbats av ordentliga svampangrepp och var rejält medtagna.

För Stefan Stridsman, fiskebiolog vid Länsstyrelsen, är detta ingen ovanlighet även om just småbåtshamnar kanske inte är den allra vanligaste platsen att se svamplaxar. 

– När de blir så medtagna går de in i lugna partier. Troligtvis kommer de här individerna inte klara av svampangreppet, säger Stefan Stridsman.

Det kommer rapporter varje år om laxar som dessa. Stefan Stridsman bedömer att nivån av svampangripna laxar ligger oförändrad de senaste tre åren. 

De laxar som blivit drabbade tror han har gått upp i älven och stannat vid kraftstationen i Boden där de stått och de som inte fångats för avel eller av sportfiskare vänder sedan åter mot havet.

– Till slut vandrar de ner mot havet och ska ta sig ut och många får svamp på kroppen. Det är relativt vanligt, säger Stefan Stridsman.

Varför får de svamp?

– Oftast beror det på att de får någon form av hudskada. Hannarna kan vara lite aggressiva mot varandra, de kan också ha stått uppe vi kraftverket och nött mot galler. Då etableras svampen.

Dör svampangripna laxar?

– De är ganska försvagade vid den här tidpunkten, många av laxarna kommer att dö. Några orkar hålla hälsan för att ta sig ut i havet och ner till Östersjön.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!