Dödslek på Bergnäsbron

En NSD-läsare fotograferade några ungdomar som klättrade upp på Bergnäsbrons brospann på lördagsnatten efter Luleåkalaset. Enligt Vägverket är det svårt att stoppa den livsfarliga leken.- De som verkligen vill ta sig upp är svåra att stoppa, säger Per Andersson, Vägverket.

För drygt tio år sedan avled en ung man när han tillsammans med några kamrater avslutade en festkväll med hopp från Bergnäsbron. foto: PRIVAT

För drygt tio år sedan avled en ung man när han tillsammans med några kamrater avslutade en festkväll med hopp från Bergnäsbron. foto: PRIVAT

Foto:

LULEÅ2008-08-06 06:00
Lördagsnattens händelse är ingen unik företeelse. Att klättra upp och till och med hoppa från Bergnäsbron är ingenting nytt. Genom åren har det gjorts både av självmordskandidater och av ungdomar som i mer eller mindre berusat tillstånd gjort det som "en kul grej".
Det är inte heller ovanligt att de våghalsiga och farliga tilltagen filmas och att filmerna läggs ut på internet till allmän beskådan. Inspirationen verkar komma från gänget bakom de amerikanska tv-programmen och filmerna "Jackass", som utför mer eller mindre farliga och smärtsamma stunt-trick inför kamerorna.

För drygt tio år sedan avled en ung man när han tillsammans med några kamrater avslutade en festkväll med hopp från Bergnäsbron. Han hoppade först en gång och klarade hoppet. När han skulle göra om det landade han på magen, förlorade medvetandet och drunknade.
Vissa mer utsatta
Per Andersson, Vägverket, är ansvarig för underhåll och kontroll av broar inom Vägverket region norr. Han berättar att det pågår en allmän översyn inom Vägverket av hur broar ska göras säkrare för att förhindra självmordsförsök och den här typen av lekar.
- Vissa broar är ju mer utsatta än andra. Speciellt i storstadsområdena finns ju så kallade självmordsbroar. Genom högre räcken och olika typer av hinder försöker vi försvåra att någon ska kunna klättra över kanten och hoppa. Men hundraprocentig säkerhet är svår att uppnå, säger Per Andersson.
Stoppa spontana försök
Enligt honom skulle galler och grindar vid brosopannens anfanger kunna vara ett sätt att hindra de som vill klättra upp på brospannen.
- Det stoppar nog en del spontana försök. Men de som verkligen vill är svåra att stoppa. Det kan bli en en utmaning att övervinna hindren. Så har det blivit i Bjurholm där undersidan på bron har stängts för med grindar av rostfritt stål. Men de har skurits upp med batteridrivna slipmaskiner. Det verkar som att det har blivit en sport att ta sig förbi, vilka anordningar vi än sätter dit. Enligt Per Andersson har en del redan gjorts för att förhindra att ungdomar använder Bergnäsbron för farliga lekar.
- Tidigare fanns inspektionsramper på undersidan av brobanan. Men de var vi tvugna att ta bort eftersom folk använde dem som hopp-plattformar. Nu sätter vi bara dit dem vid behov.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om