Dödshjälp på agendan
För eller emot dödshjälp. Den frågan diskuterades i Kyrkans hus på måndagskvällen.
"Med rätt stöd från samhället får de allra flesta tillbaka livslusten", säger Eva Johnsson som sitter i riksdagen för KD.Hon är en av dem som inte tror på aktiv dödshjälp.
Foto: Pär Bäckström
Det var en av anledningarna till debatten, där förespråkarna företräddes av Gunnar Hagberg, ordförande i föreningen "Rätten till ett värdig död".
Recept på tabletter
Enligt honom handlar det om självbestämmande. Ingen ska bli påtvingad en behandling.
- En god vän till mig törstade sig till döds. Jag svek honom och han fick ett ganska ovärdigt slut, säger den före detta läkaren.
För honom är det en självklarhet att svårt lidande ska få ta beslutet och sedan få hjälp, exempelvis genom att få ett recept på tabletter som kan avsluta livet när patienten så önskar.
- Detta kommer att ändras. Det är jag övertygad om, säger han och betonar att rätten till abort ifrågasattes tidigare. Att abortmotståndarna i dag består av en liten minoritet.
Gränser
Han pläderade för att riksdagen inte ska förbjuda honom att få en värdig död den dag han vill och betonade att han absolut inte är motståndare till palliativ vård.
På den andra sidan fanns Eva Johnsson, riksdagsdagsledamot för KD. Trots att hon sitter i utbildnings- och näringsutskottet har frågan om dödshjälp eller inte engagerat henne extra.
Hon undrade vem som ska sätta gränserna för när en person är berättigad till hjälp. Ska gränsen sättas vid en viss ålder, ska det bara gälla dem med fysiska sjukdomar och inte psykiska.
Grupper som svaga, sjuka, handikappade, funktionshindrade samt utvecklingsstörda är sådana som pekas ut som aktuella:
- Jag hade haft mer respekt om jag fått höra önskemålen från dem. Den här frågan drivs i huvudsak av friska, det tycker jag gör skillnad, säger hon och berättar om läkare som aldrig fått förfrågan från svårt sjuka om att få dö någon dag innan.
Hon pläderade för ett samhälle som ger stöd till varje pris till människor som behöver det, exempelvis vid tillfälliga kriser och depressioner. Också för den vård som patienter med svåra smärtor får, som gör att livet trots allt är uthärdligt.
Motståndarens argument om att man ska kunna skriva ut recept, dömer hon ut:
- Det är ett syniskt sätt att stötta människor i kris, säger hon och vill i stället att samhället ska skicka ut andra signaler. Dessutom att det i ekonomiska kristider som dessa är extra viktigt att lyfta upp värdefrågorna.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!