Äldreboendet en dödsfälla – tvingas ta in brandvakter

Äldreboendet Ingridshem har haft undermåligt brandskydd i decennier, vilket hade kunnat få katastrofala följder. Nu riskerar kommunen en mångmiljonsmäll och tvingas anställa brandvakter. "Allvarliga brister", säger Adam Dahlberg vid räddningstjänsten.

En brand på äldreboendet Ingridshem i Gammelstad hade kunnat få katastrofala följder. Räddningstjänstens tillsyn visade på omfattande brister i brandskyddet och nu ska brandvakter finnas där nattetid i väntan på fastighetsägaren Hemsös åtgärder.

En brand på äldreboendet Ingridshem i Gammelstad hade kunnat få katastrofala följder. Räddningstjänstens tillsyn visade på omfattande brister i brandskyddet och nu ska brandvakter finnas där nattetid i väntan på fastighetsägaren Hemsös åtgärder.

Foto: Montage/Klas Hallvarez

Luleå2021-12-14 06:00

Det var vid räddningstjänstens tillsyn i början av november som omfattande svagheter uppdagades gällande brandskyddet på vård-och omsorgsboendet Ingridshem i Gammelstad.

– Allvarliga brister. Framförallt det byggnadstekniska brandskyddet har inte förstärks och justerats över tid. Därför ansåg vi det inte rimligt att bedriva ordinarie verksamhet där i väntan på åtgärder, säger Adam Dahlberg, sektionschef för myndighetsutövning vid räddningstjänsten som nu har beslutat om förelägganden riktade mot både kommunen och fastighetsägaren Hemsö.

Ingridshem byggdes i mitten av 60-talet och blev äldreboende på 90-talet. 

– Det har skett väsentliga förändringar vad gäller kraven på brandskydd sedan dess. 

Adam Dahlberg beskriver ventilationssystemet som det stora problemet, brister som aldrig upptäcktes vid den förra inspektionen för fem år sedan då man vid tillsyn endast genomför stickprover.

– I dag ska exempelvis alla lägenheter och utrymningsvägar vara egna brandceller. Så tänkte man inte på 90-talet, när hela avdelningar kunde vara en enda brandcell. 

undefined
En brand på äldreboendet Ingridshem i Gammelstad hade kunnat få katastrofala följder. Räddningstjänstens tillsyn visade på omfattande brister i brandskyddet och nu ska brandvakter finnas där nattetid i väntan på fastighetsägaren Hemsös åtgärder.

Det bristfälliga ventilationssystemet innebär att det inte finns ett tillräckligt brandskydd mellan lägenheterna. 

– Uppstår en brand i en lägenhet, kan framförallt rök sprida sig till nästa. Därmed är man inte säker i 60 minuter, vilket är kravet i dag vad gäller spridningsrisken. 

Vad hade konsekvenserna blivit om en brand hade utbrutit på Ingridshem?

– En stor risk för snabb, omfattande rökspridning i lokalerna.  

Det låter närmast som en dödsfälla för åldringarna?

– Så vill jag inte uttrycka det men visst, just nu finns de här riskerna. Anhöriga ska dock inte behöva känna oro eftersom vi har krävt omedelbara och tillfälliga åtgärder som ska kompensera bristerna under tiden, säger Adam Dahlberg.

Även de långa utrymningsvägarna är ett problem. 

– Boenden som Ingridshem har brukare som nästan uteslutande har hjälpbehov vid utrymning, utan möjlighet att själva sätta sig i säkerhet om det börjar brinna. Därför får det bland annat inte vara för långt till utrymningsvägarna.

Att upprätthålla ett skäligt brandskydd är reglerat utifrån Lagen om skydd mot olyckor och ansvaret ligger alltid på både fastighetsägare och verksamhetsutövare.

Hemsö har fått elva punkter att åtgärda enligt föreläggandet, vad gäller det byggnadstekniska. 

– Stora ingrepp behöver göras i byggnaden. Förhoppningsvis är allt åtgärdat under år 2022. 

undefined
"Uppstår en brand i en lägenhet, kan framförallt rök sprida sig till nästa. Därmed är man inte säker i 60 minuter, vilket är kravet i dag vad gäller spridningsrisken", säger Adam Dahlberg vid räddningstjänsten i Luleå.

Men räddningstjänsten kräver också att kommunen anställer sex brandvakter nattetid som en minimibemanning, även att boendet successivt går ned i antal boende brukare på Ingridshem medan byggnadsåtgärderna vidtas. 

– Det bor 41 där nu och det ska bli endast 30 brukare kvar. Vakanta lägenheter ska därför inte tillsättas. 

I nuläget finns inget hot om vite för vare sig kommunen eller Hemsö men det kan bli aktuellt om inte åtgärdsplanen sker i enlighet med föreläggandena.

– Det kan i så fall röra sig om alltifrån några tusen kronor till flera miljoner i vitesbelopp. Men jag räknar med att de vidtar åtgärderna nu utifrån att vi har haft en god dialog och ömsesidig förståelse. 

Frågan är också hur brandskyddet ser ut på övriga av Luleås cirka 20 vård- och omsorgsboenden. Räddningstjänsten gör tillsyn på boendena var femte år och Adam Dahlberg utesluter inte att liknande brister uppdagas framöver.

– Jag kan inte garantera att det inte finns fler boenden med dessa problem, även om jag bedömer risken som låg då få byggnader är så här gamla. Men vi kommer att titta på framförallt ventilationsfrågan ingående i kommande tillsyner.

Brandskyddets brister

Den 2 november gjorde räddningstjänsten tillsynen på äldreboendet Ingridshem i Gammelstad, som har ett 40-tal äldre brukare.

Omfattande brister upptäcktes vid tillsynen, bland annat att ventilationssystemen kan bidra till ökad spridningsrisk vid brand samt att lägenheterna och även utrymningsvägarna inte är isolerade brandceller, i strid med föreskrifterna och Lagen om skydd mot olyckor. 

Nu har fastighetsförvaltaren Hemsö upp till tio månader på sig att åtgärda problemen. 

Källa: Norr Media

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!