Länsstyrelsen fick under måndagen svar på de prover de tagit på spillning och urin vid de slagna renarna vid Junkön i Luleå. Proverna visade att det var en varg och länsstyrelsen vet nu också exakt vilken varg som är, eller var, på besök.
– Det är en äldre bekant i den bemärkelsen att det samlats in dna från den i Finland i januari i fjol, i Haapajärvi. Sedan har vi haft träff på den från Gällivare skogssamebys marker i november och sedan befann den sig på E4 då vi också samlade dna, säger Erik Granerot, tillförordnad chef på fältenheten vid länsstyrelsen.
Haapajärvi ligger cirka tio mil söder om Uleåborg.
Det var under förra veckan som vi kunde avslöja att länsstyrelsen misstänkte att det rörde sig en varg i skärgården. Två döda renar hade upptäckts med skador som var av den typ vargar brukar göra. Även spår vid renarna indikerade starkt att det handlade om en vargattack. Sirges sameby, som äger de slagna renarna, var helt säkra på att det rörde sig om en varg.
Länsstyrelsen har även fått in rapporter om slagna renar i Haparanda skärgård, där inväntas fortfarande provsvar men det kan mycket väl handla om samma varg. Mellan Haparanda-Sandskär, där renarna hittades, och Junkön är det cirka fem mil över isen. Den sträckan kan en varg gå på ett dygn.
Sirges sameby har lämnat in en ansökan om skyddsjakt. Det finns under måndagen inga nya spår som pekar mot att den fortfarande befinner sig kvar kring renarna i skärgården. För en vecka sedan upptäcktes en svårt skadad älg på Junkön, efter det har inga fler skadade eller döda djur upptäckts i området. Att länsstyrelsen nu vet exakt vilken varg det handlar om förändrar inte läget.
– Just nu innebär det inte så mycket. Vi vet ju inte var vargen befinner sig, säger Erik Granerot.
Under fjolårets fälldes tre vargar efter beslut om skyddsjakt. Denna varg bedöms vara så kallat genetiskt viktig.
– Det är en varg av östlig härstamning så ja, om den tar sig ner till mellansverige, säger Erik Granerot.
I slutet av november fångades vargen på film av Henrik Hjelm. Vargen sprang då efter vilstängslet mellan Töre och Kalix. I samband med detta hittades blodspår som länsstyrelsen kunde skicka på analys.
Länsstyrelsen följer utvecklingen nu.
– Vi har beredskap att kunna följa upp om det blir en fortsättning, säger Erik Granerot.