Dagen efter är det stilla och öde på Storsand intill Storheden i Luleå. Vädret lockar inte till bad.
Bättre var det på söndagseftermiddagen då en 21- årig man drunknade vid den långsträckta stranden. Han gick ut i det långgrunda vattnet och plötsligt kom djupet. Han tappade fotfästet, lyckades få upp huvudet över vattenytan och ropade på hjälp, men sjönk ner igen.
Han hittades senare av dykare.
Hans Ekenberg, ordförande i Svenska livräddningssällskapet Norrbotten, tycker att det ska finnas skyltar vid badstränderna som varnar för att det blir tvärdjupt.
– Att ha utbildade livräddare i vårt glesbefolkade län är orimligt att begära, men det måste finnas fungerande livräddningsutrustning vid badstränder och kajer.
Hög kunskap
Han tycker också att de kommuner som tar emot asylsökande borde se till att ha simskola på olika språk.
– De lär sig inte simma i skolan. Ofta får flickorna av tradition inte lära sig simma. Kunskapen är hög sedan länge bland föräldrar här i Sverige. Det kan man också satsa på för dem som kommer hit, med utbildning.
Svenska livräddningssällskapet har gjort en enkät bland 1 501 svenskar som visade att sex av tio anser att utomhusbadplatser och stränder ska bevakas.
– Det är ett bra jobb för ungdomar över 18 år. De kan få utbildning och jobb under sommaren, säger Karin Brand, generalsekreterare i Svenska Livräddningssällskapet.
Städar stränderna
På Storsand finns det livboj med lina.
– Vi åker till stränderna varje dag, utom på helgerna. Vi kontrollerar så att det inte ligger något där som man kan göra sig illa på, som cyklar. Vi kontrollerar att toaletterna fungerar och städar upp, säger Jan Blomqvist, arbetsledare vid fritidsförvaltningen på Luleå kommun.
De ser också till den räddningsutrustning som finns på stranden.
– Det var länge sedan kommunen slutade med räddningspersonal vid badstränderna. De som jobbar på badhusen är på Aronsbadet sommartid.
Tar vattenprover
Jan Blomqvist berättar att de tidigare satte ut markerings- bojar vid Arcusbadet, som också ligger vid Lule älv.
– Det fanns gropar i bottnen. Men groparna flyttade på sig, så det fungerade inte. Det är likadant med djupkanten i Storsand. Den flyttas år från år, dag till dag.
Strömmen, och därmed djupkanten av sand, förändras beroende på vattenstånd och hur mycket vatten som släpps ut från Bodens kraftstation.
Förutom städning och kontroll av badplatserna genomförs vattenprover enligt EU-reglerna.