– Det här har pågått länge men nu är vägen sämre än någonsin. Kommunen vägrar att åtgärda den, säger Anneli Engstrand, Rosfors byaförening.
Vi träffar ett 20-tal bybor vid rastplatsen vid Rosån, nära Rosfors herrgård. Samtliga är djupt besvikna på Luleå kommuns underhåll av den fyra kilometer långa grusvägen, som går från Älvsbyvägen vid Bjursträsk till Rosfors.
De berättar om skador på bilar och ideliga punkteringar. Allra sämst är vägen i Bjursträsk by, där långa partier av 10-15 centimeter djupa gropar och fåror finns. Det smäller och hoppar trots att farten är låg. Efter ett par kilometer blir vägen något bättre, för att sedan bli sämre i Rosfors igen.
– Senaste gången vägen hyvlades var i våras. Vi har ringt och mejlat och försökt få dem att komma och hyvla, men det enda bemötandet är ett anonymt svar om att budgeten är överskriden och att kommunen beslutat att inte hyvla enskilda vägar, säger Göran Malmström, Måttsundsbo som har har släkt i Rosfors och ofta kör grusvägen.
– Förra hösten väntade kommunen för länge med att hyvla den så då hann det frysa. Då fyllde de groparna med grus i stället, som de sedan plogade bort. Vansinne, säger Anneli Engstrand irriterat.
De berättar att vägen under 1970-talet underhölls av byarna själva med stöd av kommunen.
– Kommunen var noga med att inspektera vägen. Då var det viktigt att den var i bra skick, säger Göran Malmström.
Om ekonomin är dålig anser byborna att resurserna måste prioriteras.
– Bland annat läser jag i er tidning om att man ska byta lampor på Mjölkuddsberget så att Luleåborna ska se var de går. En dålig väg måste väl ändå vara viktigare? säger Göran Malmström.
– Det är för jävligt hur vägen sköts, säger K-G Åström, en annan av byborna, som ändå kostar på sig lite galghumor.
– Om man köpt mjölk i Antnäs så har det hunnit bli grädde när man kommit fram till stugan.
En betydligt allvarligare följd är att företag i bygden, exempelvis Rosfors herrgård och flera företag inom besöks- och naturturism, drabbas negativt med risk för avbokningar och ekonomiskt bortfall.
– Det känns väldigt tråkigt att behöva berätta för gästerna om hur dålig vägen är och att de måste köra försiktigt. Det kan exempelvis vara bröllopsgäster som vill vara finklädda och planerat att komma med fina bilar, säger Lisette Andersson, som driver Rosfors herrgård.