Under våren kom beskedet att de allmänt benämnda så kallade obs-platserna, egentligen allmänmedicinska vårdplatserna, vid Jokkmokks hälsocentral skulle stängas under sommarmånaderna juni, juli och augusti. Ingen ny åtgärd, enligt Krister Berglund har det skett även tidigare år. Målet för regionledningen var att kunna behålla det totala antalet öppna vårdplatser vid hälsocentralerna i hela Norrbotten, vilket också uppnåddes.
Nyheten om stängningen i Jokkmokk slog ned som en bomb i samhället.
– Frågan blev varför vi lägger ned i Jokkmokk, men vi hade sett att vi hade en stor utmaning med att kunna täcka rekryteringsbehovet inför semestrarna och att vi riskerade att gå mot en sommar där vi hade tvingats panikstänga vårdplatser eftersom. Istället valde vi att flytta vårdplatserna till hälsocentraler där vi hade en säkrare grundbemanning, säger Krister Berglund.
– Vår interna kommunikation om detta var inte klar och vi var inte färdiga med förslaget när det kom ut bland medborgarna. Det blev inte bra och skapade mycket onödig oro.
Att människor har drabbats när de har tvingats åka långt för sjukvård och de olägenheter som det har medfört har han förståelse för. Än har inga anmälningar om vårdskador eller farliga situationer kopplat till stängningen nått Region Norrbotten, påpekar han.
– Vi har haft möjlighet till akut omhändertagande med ambulans i Jokkmokk under dygnets alla timmar även denna sommar. Det är ett uppdrag som vi aldrig kan överge, det måste vi ha i hela länet. Vi har också kunnat lösa öppettider på hälsocentralen kvällar och helger.
Svårigheten att rekrytera personal finns över hela Norrbotten och där står regionen inför fortsatt svåra utmaningar. Han tillbakavisar att personalen i Jokkmokk skulle ligga sämre till lönemässigt än inom regionen i övrigt.
– Vi arbetar med individuell lönesättning och utgår från regionens gemensamma strategier.
Det nya bemanningsavtalet för inhyrd vårdpersonal har dessutom medfört svårigheter att få tag på hyrpersonal vid behov, enligt Krister Berglund.
– Vi måste fundera väldigt noga på hur vi ska göra med framtidens utmaning med en större andel äldre människor som behöver sjukvård, samtidigt som den arbetsföra befolkningen inte ökar i samma takt.
Hur ska ni lösa bemanningen i framtiden?
– Vi måste hitta andra sätt att arbeta, med distansteknik och digitala sjukvårdsbesök. Sedan måste vi samarbeta bättre med kommunerna om de resurser som finns.