Diskriminering finns även på MR-dagarna

Hicham Elkahtib från Byrån mot diskriminering i Västernorrland riktar skarp kritik mot MR-dagarna. Han pekar på att dagarna är diskriminerande i sig.- Här finns ingen teckentolk och inget informationsmaterial i punktskrift! säger han.Han får applåder.

Moderator Kent Ögren presenterar de medverkande på seminariet om funktionshindrades rätt: Kurt Hofgren, Carl Älfvåg, Bo Strömbäck och Annika Åkerberg. I förgrunden vilar Majsan, Annika Åkerbergs ledarhund.FOTO: Bengt-Åke Persson

Moderator Kent Ögren presenterar de medverkande på seminariet om funktionshindrades rätt: Kurt Hofgren, Carl Älfvåg, Bo Strömbäck och Annika Åkerberg. I förgrunden vilar Majsan, Annika Åkerbergs ledarhund.FOTO: Bengt-Åke Persson

Foto: Bengt-Åke Persson

LULEÅ2008-11-15 06:00
Hicham Elkahtib är en av deltagarna på seminariet "Så ska kommunerna hjälpa funktionshindrade". Han påpekar att han redan i maj månad tog upp vikten av teckentolk och information i punktskrift på MR-dagarna
Annika Åkerberg, jurist på HSO (Handikappförbundens samarbetsorgan) som organiserar ungefär 500 000 människor, slår fast att alla medborgare i Sverige ska behandlas lika enligt lag.
Bra lagar
- Vi har bra lagar men de förverkligas inte i kommunerna. Det gäller bland annat rehabilitering, habilitering, stöd och service och hälso- och sjukvård. Skolverkets rapport 2007 visar att 25 procent av grundskolans elever inte klarar godkända betyg. 50 procent av alla elever med hörselskador, Asperger, adhd, damp och andra problem som gör det svårt att klara skolan saknar det stöd de behöver, säger hon.
Annika Åkerberg påpekar också att 46 procent av Sveriges grundskolor inte är tillgängliga för rullstolsburna.
Projekt med livscoach
Kurt Hofgren, ordförande för HSO Norrbotten, påpekar att det hela handlar om människosyn.
- Hur tänker vi när vi ser en person i rullstol, ser spasmer och att det rinner ur mungipan. Ser vi människan då?
Bo Strömbäck, vice ordförande i kommunstyrelsen i Boden, pekar på vikten av att det kommunala handikapprådet väljs av kommunstyrelsen och kommunfullmäktige och har mandat i organisationen. Så är det i Boden.
- Och vi har startat ett projekt med en livscoach som bryter funktionshindrades isolering, säger han.
Värderingarna är nyckeln
Carl Älfvåg, Handisams generaldirektör, slår också fast att värderingarna är nyckeln i sammanhanget. Och han påpekar vikten av att funktionshindrade kommer in på arbetsmarknaden.
- De som jobbar i kommunen ska återspegla befolkningen. Det ska också de anställda på Vägverket och andra myndigheter göra. Överallt ska det vara så, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om