Resenotan hittills i år ligger på drygt 221 600 kronor för Norrbottens regionala utvecklingsdirektör Janus Brandin. I fjol reste han för drygt 107 000 kronor under hela året. Det kan tilläggas i sammanhanget att restriktionerna kopplade till coronapandemin hävdes den 9 februari 2022.
Vi har tagit del av hans resekostnader under 2022 och fram till den 15 oktober i år. En post som sticker ut är en resa till Grönlands huvudstad Nuuk, som gjordes i februari. Drygt 55 000 kronor kostade den vistelsen skattebetalarna. Syftet med resan var att delta i EU:s arktiska forum, om utveckling och utmaningar i Arktis.
– Det var viktigt för oss att vara med där för att lyfta att Arktis inte enbart handlar om polarforskning och urfolk utan att vanligt folk och företag i Arktis också är en viktig del av lösningen för klimatutmaningarna. Sedan blev vi kvar ofrivilligt länge. Vi skulle flyga hem via Island men det blev storm där och vi fick stanna på Grönland i flera dagar. Det var ju flygbolaget som betalade för de extra övernattningarna, men det blev en väldigt lång resa på pappret.
Holland och Spanien är andra resmål som utvecklingsdirektören har besökt under året, det sistnämnda i samband med ett studiebesök hos gödseltillverkaren Fertiberia, som planerar att etablera sig på Hertsöfältet.
– Så fort man gör en resa någon annanstans än till Stockholm och Bryssel, då blir det dyrare. Det är ju omvärlden som styr vilka möten som planeras, det är inget jag bestämmer över. Min uppgift är att ta ställning till om jag ska åka eller inte, säger Janus Brandin.
Urvalet gör han i samråd med sin chef och sin arbetsgrupp.
Janus Brandin konstaterar att det finns svårigheter med att värdera vad varje resa ger rent konkret.
– Det är alltid min chef som ger mig ett okej för att åka och vi stämmer av och kontrollerar vilka resor som är rimliga att göra i förhållande till mitt uppdrag. För att lyckas med det regionala utvecklingsuppdraget är resorna helt nödvändiga.
En del av dem ska ses som en del i ett långsiktigt arbete, enligt Brandin.
– Vi vet aldrig när den insats vi gör kommer att ge resultat. Ett exempel, Region Norrbotten har i tio års tid ägnat sig åt påverkansarbete för att Norrbotniabanan ska bli en del av EU:s stamnätskorridor. Förra året togs beslutet att Norrbotniabanan ända upp till Narvik ska ingå och därmed möjliggörs EU-finansiering.
Han tillägger att det aldrig går att veta exakt vilket möte eller vilken resa som blev avgörande för att beslutet fattades.
– Men jag kan säga att om vi inte hade arbetat med att påverka så hade Norrbotniabanan aldrig blivit en del av EU:s stamnätskorridor.
Det är ett ständigt pågående arbete att få EU, riksdag och regering att se Norrbotten, dess resurser och invånare som viktiga för hela Sverige och för Europa, påpekar Janus Brandin.
En jämförelse med hans motsvarighet inom Region Västerbotten, Anna Pettersson, visar att han under tidsperioden januari 2022 till oktober 2023 har haft dubbelt så höga resekostnader som henne. Hennes resenota för den aktuella tidsperioden ligger på nära 148 000 kronor.
– Västerbotten har betydligt fler anställda chefer. Jag har träffat många av hennes underställda chefer som har gjort en del av de resor som jag åker på härifrån. Vi har en annan organisation som inte är lika stor och då faller det på min lott att resa, säger Janus Brandin.