Direktören mot väggen

Vega Brännvall spänner blicken i landstingsdirektör Elisabeth Holmgren och kräver att Övertorneå får tillbaka mammografibussen.Holmgren frågar vad Övertorneåborna vill prioritera bort i stället.- Nog blev landstingshusets fasad fin. Men den är dyr, svarar Vega Brännvall.

"Vi har gott om asfalt att ställa upp mammografibussen på", säger Vega Brännvall och visar bilder på lämpliga ställen i Övertorneå. Elisabeth Holmgren lovar att ärendet ska tas upp ett varv till.FOTO: Kurt Engström

"Vi har gott om asfalt att ställa upp mammografibussen på", säger Vega Brännvall och visar bilder på lämpliga ställen i Övertorneå. Elisabeth Holmgren lovar att ärendet ska tas upp ett varv till.FOTO: Kurt Engström

Foto: Kurt Engström

LULEÅ2010-06-29 06:00
Kvinnorna i Arjeplog har tidigare protesterat mot att mammografibussen slutat att komma till samhället. Vid en kontakt med dem fick pensionerade undersköterskan Vega Brännvall veta att samma gällde Övertorneå. Kvinnorna där ska numera ta sig till Haparanda för mammografiundersökning.
Onödig körning
I går lämnade Vega Brännvall en protestskrivelse som undertecknats av 830 Övertorneåbor till landstingsdirektör Elisabeth Holmgren.
- Det är drygt 14 mil tur och retur till Haparanda. Det blir en massa onödig bilkörning och tar minst en halv dag i tid. För kvinnor i övre kommundelen tar det en hel dag. Det är besvärligt och innebär förlorad arbetsförtjänst.
- Risken är att många kvinnor inte kommer på undersökning, vilket ger fler fall av bröstcancer, säger Vega Brännvall.
Jämför kostnader
Hon jämför kostnaderna för fortsatt nära mammografi till länets kvinnor med kostnaderna för landstingshusets nya fasad.
- Det handlar om våra gemensamma resurser. God och nåbar vård är definitivt viktigare än en vacker fasad.
Vega Brännvall ställer Elisabeth Holmgren till svars för att kvinnorna i Övertorneå kommun inte ens fått någon information om beslutet att de i fortsättningen ska ta sig till mammografibussen i Haparanda i stället för att den ska komma till Övertorneå.
Holmgren hänvisar till politikerna.
- Alla som sitter i landstingsstyrelsen har fått all information i frågan, säger hon.
Vega Brännvall visar bilder på bra och ändamålsenliga platser att ställa mammografibussen på i Övertorneå.
- Om det inte finns plats vid vårdcentralen så har flera företagare i samhället lovat gratis och bra asfalterad uppställningsplats på deras mark.
Innan hon avslutar överlämnandet av protesten spänner Vega Brännvall ännu en gång ögonen i Elisabeth Holmgren och frågar hur i all sin dar landstingsrådet Kent Ögren vågar plocka bort mammografibussens besök i Övertorneå inför höstens val.
Hon berättar också att Folkpartiet, Sjukvårdspartiet och partiet Rädda vården har ställt sig bakom kravet från glesbygdens kvinnor på närhet till mammografin.
Bra el
- Rädda vårdens Anders Mansten frågar sig om kvinnor i glesbygden räknas som andra klassens medborgare, säger hon.
Elisabeth Holmgren talar om patientsäkerhet, bland annat om strålningsdoser.
- Men vi har bra el i Övertorneå, säger Vega Brännvall.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om