Mats Brännström fick uppdraget av landstingsrådet Kent Ögren att titta närmare på varför flera läkare vill sluta på Bergnäsets hälsocentral.
Ett arbete han satte igång med omedelbart.
Det första Brännström gjorde var att ta kontakt med närsjukvårdschefen Ulf Bergman.
– Jag bad om att få en bild av hur läget var.
Och hur var läget?
– Det var inte bra. Man har eller kommer att få ett antal vakanser och jag förstå oron på arbetsplatsen.
Som NSD berättade i går är Bergnäsets hälsocentral på väg att tappa sju av tio allmänläkare.
– Det handlar om ett par pensionsavgångar. Sedan någon som går över till privat verksamhet. En annan skulle börja på en nyöppnad vårdcentral, en skulle börja jobba inom försvaret i Boden och ytterligare någon funderar på att sluta.
Det som bekymrar Landstinget extra mycket är att just Bergnäsets hälsocentral setts som en mönstercentral, där läkarna trivts och stannat i många år vilket lett till nöjda och trygga patienter. Nu flyr flera läkare, vilket ställer flera allvarliga frågor.
På tisdag ska jag träffa Bergnäsets verksamhetschef Torbjörn Harr för att få en mer detaljerad bild av de problem som finns.
Enligt Mats Brännström är det här inget okänt fenomen. När några slutar vid en hälsocentral finns risken att fler följer.
– Primärvården har hög belastning och oavsett skäl till att några försvinner ökar risken att andra följer efter. Det blir en ökad oro över att det blir mer att göra på de som blir kvar. Det är känt i hela primärvården att bristande bemanning har en tendens att flytta runt. Man vill helst jobba där det finns tillräckligt många kollegor. En hälsocentral kan hamna i en ond cirkel.
En rädsla som framförts till NSD är att man tvingas ersättare erfarna och långvariga läkare med stafettläkare. Finns det fog för den rädslan?
– Ja, det råder brist på allmänläkare. Det råder ingen brist på läkare i Sverige, men det råder brist på allmänmedicin och psykiatri och den bristen tenderar att öka ju längre norrut man kommer.
Hur ser du på stafettläkare?
– Fenomenet är ett bekymmer. Det ger dålig kontinuitet och det blir svårt att utveckla kostnaden. Det är inte den direkta kostnaden som är problemet utan den indirekta. Det är en situation vi till varje pris vill undvika.
Hur ser det ut på Luleås hälsocentraler när det gäller stafettläkare?
– Det är väldigt olika. Vissa är välbemannade, vid andra har vi tvingats ta in stafettläkare.