din trädgård

Med rätt ljussättning kan trädgården kännas både vackrare och tryggare. Ljusdesignern Jonas Werning tipsar om hur man kommer igång.

Fotograf:

Fotograf:

Foto:

Luleå2007-09-25 00:00
När kvällen blir mörk känns trädgården inte längre lika inbjudande. För många är det rentav lite skrämmande att inte kunna se vad som döljs bakom buskar och träd.

Några enkla lyktstolpar eller spotlights längs uppfart och runt gårdsplan råder bot på mörkerrädslan. Men ljus är så mycket mer än bara ett botemedel mot mörka hörn. Jonas Werning är belysningsplanerare på Phosforos ljusdesign, och han liknar gärna ljuset vid en pensel. Med den kan man måla trädgården som man vill, och skapa ett vackert och mysigt rum som passar ens behov.

- Ljuset påverkar hur vi upplever vår omgivning. Det kan användas för att gestalta miljöer på olika sätt, säger han.



Det är alltså bara att sätta igång och fundera på hur du vill "inreda" din trädgård för mörka kvällar. Tänk efter hur du använder den - var rör du dig mest, längs vilka vägar?

Buskage, träd och uthus är naturliga väggar - genom att belysa dem skapas rum och gångar i trädgården. En upplyst buske kan bli ett vackrare alternativ till en vanlig lyktstolpe. En fasadbelysning på barnens lekstuga kan bli en riktigt häftig ljuskälla i ett mörkt hörn.

Jonas Werning rekommenderar att man först tar sig en titt på trädgården om kvällen - var är det mörkast, var är det ljusare? När man har valt ut de viktigaste platserna att belysa, är det dags för det Jonas kallar den roligaste fasen: att ge sig ut och experimentera. Använd en stark ficklampa och upptäck hur upplevelsen av trädgården förändras av hur ljuset faller.



Låt fantasin flöda när du planerar var lamporna ska sitta. Testa till exempel vad som händer om man belyser ett träd bakifrån - silhuettbelysning - respektive framifrån. I det första exemplet får man en helt svart stam men ett vackert upplyst bladverk. I det senare framträder i stället stammen tydligt.

Perspektiven i trädgården kan för-
ändras genom att man flyttar belysningen nära huset eller långt ner i trädgården. Tänk också på hur trädgården kan göras vacker att betrakta inifrån huset, genom att belysa olika detaljer.

- Var inte rädd för att spejsa ut och pröva dina galna ideer. Då ser du vad som funkar och inte funkar. En vansinnig ide kan visa sig vara helt lysande ibland, säger Jonas.

Erfarenheterna från hans eget arbete säger honom att folk ofta är ganska omedvetna om ljussättningens möjligheter. De flesta blir glatt överraskade över sin förvandlade trädgård när
Jonas har varit framme.

- Att skapa en helhet är det jag tycker är roligt. Med ljussättningen kan man ändra om helt och hållet i verkligheten, det öppnar en ny dimension.



Tänk på kvaliteten och var energisnål.



4 Miljöaspekten.
Välj armaturer som drar lite ström. En 20-wattslampa ger tillräckligt med ljus och är snäll mot både miljön och plånboken. En byggstrålkastare har hög energiförbrukning och drar så mycket ström att du knappt har råd att tända den.

4 Snåla inte. Bra armaturer kostar, och kvalitet lönar sig ofta i längden. Känn ordentligt på armaturen så att den inte känns ranglig. Stadiga konstruktioner står bättre pall mot väder och vind och förlupna bollar. Metall är oftast bättre än plast.

4 Matcha stilen. Tänk på helheten när du väljer utomhusbelysning, så att det inte blir onödigt fula stilkrockar mellan arkitekturen och armaturernas design.

4 Pröva först. Låna hem armaturerna eller handla på öppet köp och testa resultatet innan du permanentar lösningen.

4 Undvik synliga glödlampor i armaturen. Det är ljuset som är vackert, inte lampan. Ljuskällan ska aldrig blända från något håll.

4 Riktningen. Har du grannar i närheten är det viktigt att tänka på hur ljuset faller. Att rikta ljuset in i grannens fönster främjar knappast grannsämjan.



Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!