Din husbil kan vara en dödsfälla

Stora brister i husbilars konstruktioner riskerar att göra dem till dödsfällor i semestertrafiken.

En krock med husbilen kan sluta mycket illa på grund av att konstruktionerna inte ger tillräcklig säkerhet.

En krock med husbilen kan sluta mycket illa på grund av att konstruktionerna inte ger tillräcklig säkerhet.

Foto: GUN PERSSON LJUSNE

Luleå2020-06-13 19:00

I år, som en följd av coronapandemin, så förväntas att fler kommer att semestra inom Sverige. Många husbilar kommer att finnas på våra vägar. 

Men krocktester gjorda av Trafikverket 2019 visar att konstruktionerna inte är tillräckliga för att skydda såväl förare som passagerare.

– Konstruktionerna är inte tillräckliga för att förhindra inträngning i husbilarna vid en kollision, säger Rikard Fredriksson, trafiksäkerhetsexpert vid Trafikverket.

Krocktesterna gjordes med två moderna husbilar, en halvintegrerad och en helintegrerad. Trafikverket uppger inte märke för att inte peka ut någon tillverkare. 

Testerna visade att risken för att omkomma vid en frontalkrock är mycket stor. Under tiden 2014–2019 omkom sju personer och av dessa var alla bältade. 

– Vid en olycka mellan en husbil och en personbil så omkom personen i husbilen medan personen i personbilen överlevde, trots att husbilen vägde mycket mer än personbilen. Normalt brukar det vara den tyngre bilen som klarar sig bäst

Husbilarnas tunga vikt och korta deformationszoner är problematiska. I en personbil utgör fronten en deformationszon som ska vara den del som vid en kollision ska absorbera den värsta kraften. I en husbil är deformationszonen kort i förhållande till vikten.

En annan aspekt som krocktesterna visade var att den fasta inredningen, som kylskåp, lossnade och kastades framåt i husbilen vid en kollision. Även bord som inte monterats bort under färd kunde vid en kollision flytta sig bakåt och skada passagerare.

Ytterligare ett problem är de material som används. I den helintegrerade bil som Trafikverket krocktestade var strukturen i stolparna runt framrutan alltför svag. De var gjorda i glasfiber, trä, aluminium och plast. 

– Personbilar har mycket säkrare konstruktioner än vad husbilar har.

Under det senaste året har husbiltillverkarna frivilligt påbörjat förbättringar som ska öka säkerheten. Ett varningssystem som varnar när husbilen passerar mittlinjen ska minska riskerna för frontalkrockar.

För att öka säkerheten med husbilar vill Trafikverket att fler konsumenttester görs som kan göra att trycket från konsumenterna ökar på tillverkarna. 

– Att stifta lagar tar mycket lång tid och man måste också få med alla länder i EU. Lagarna för personbilar är på EU-nivå. Säkerhetsnivån för personbilar är mycket högre än den som lagarna anger, säger Rikard Fredriksson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!