Vetenskapens Hus var fullproppad av människor när mars månads företagsfrukost gick av stapeln. Ämnet var digitalisering och i panelen deltog Helena Eriksson, Sweco, Anders Hallberg, Tromb, Jeaneth Johansson, Luleå tekniska universitet, och Jens Lundqvist, Lundqvist Trävaru. Moderator var Charlotte Lindmark.
På vilket sätt kan man förbättra sig som bolag, och tjäna mer pengar, genom digitalisering?– Det är människor som ska använda sig av den digitala tekniken, det är dem som vi ska utgå ifrån. Vad är det dom behöver och vad är det vi inte erbjuder i dag? Det är det där gapet det handlar om och det är där vi kan hitta fiffiga lösningar som kan revolutionera affärsmodellen, säger Helena Eriksson.
– Digitalisering handlar om enkelhet, att göra saker enklare; att framställa, sälja, producera och köpa. Egentligen är det inget nytt som skapas, vi förenklar redan befintliga modeller och flöden. För mig är det en stor del vad det handlar om, säger Jens Lundqvist.
Hur snabbt måste man vara på digitaliseringen?– Snabbt! Man måste våga ta chansen och göra saker snabbt. Ibland blir det fel, och blir det inte fel då är man inte nog snabb. Riskerna att inte göra något är betydligt större än riskerna att göra något och att det blir fel, säger Anders Hallberg.
– Så länge man är en snabbfotad organisation så kan man ta sig an den här utmaningen ganska snabbt. Och så länge man har de här personerna som gillar innovation och kan se smarta lösningar i sin organisation då är man med på tåget, säger Helena Eriksson.
Hur kostsamt är det?– Det har aldrig varit så roligt att räkna på business case som det är i dag. Jag har ett exempel där kunden investerade 400 000 kronor och vi kapade två minuter per ärende, gånger 2,3 miljoner ärenden per år. Och så räknar man baklänges, det är 56 heltidsårslöner. Då har man en pay off på två till tre dagar. Är det ett svårt beslut? Inte för mig, säger Anders Hallberg.
– Den här kompetensen kan man skaffa på olika sätt under olika delar av livet. Man behöver inte ta in den precis i början, få in den lite då och då beroende på vad man behöver för tillfället. Där kan ju universitetet hjälpa till på olika sätt, gå kurser, samarbeta i olika projekt för att utveckla kompetens både i företaget, hos de som jobbar på universitetet och hos studenterna, säger Jeaneth Johansson.
Era bästa tips?– Fart, mod och kompetens – då händer det grejer, säger Anders Hallberg.
– Och fiffiga människor, tillägger Helena Eriksson.