Digital satsning på aulan lyfter skola och föreningsliv

Filmvisning, livesända konserter och idrottsmatcher, utbildningar via länk, distansundervisning och skolföreställningar som sänds med hög kvalitet. Stora möjligheter öppnar sig när kommunen förvandlar Råneåskolans aula till en digital mötesplats.

Luleå kommun gör en digital satsning på Råneåskolans aula. Främre raden eleverna Jannica Sandberg, Stina Ek och Albin Holmquist. Där bakom från vänster Agnieszka Kemi, Anna Eriksson, Peter Henriksson, Birgitta Johansson Norberg, Daniel Nyström och Tanja Nilsson.

Luleå kommun gör en digital satsning på Råneåskolans aula. Främre raden eleverna Jannica Sandberg, Stina Ek och Albin Holmquist. Där bakom från vänster Agnieszka Kemi, Anna Eriksson, Peter Henriksson, Birgitta Johansson Norberg, Daniel Nyström och Tanja Nilsson.

Foto: Jonny Vikström

Luleå2020-11-28 16:00

Satsningen tas emot med öppna armar av bland andra skolan, områdesgruppen och Folkets hus-föreningen.

– Ny utrustning blir ett lyft när vi gör föreställningar och underlättar för oss när vi vill sända, säger musikläraren Daniel Nyström.

– Vi har ett samarbete med Ryssland. Det var tänkt att eleverna skulle resa på studiebesök. Nu blir det inte så, i och med coronapandemin, men i stället hoppas vi kunna genomföra det utbytet digitalt, säger Anna Eriksson, lärarassistent och elevrådssamordare.

undefined
Gott om plats. Råneåskolans aula rymmer 220 personer. Även en konferensanläggning ska skapas.

En digital anläggning med projektor, högtalare och stor duk ska köpas in till aulan, som rymmer 220 personer. Här skapas också en konferensanläggning.

På mellanstadiet, som fått pengar till en inspelningsstudio från Facebook och som redovisar elevarbeten genom att göra film, är det stort jubel.

– Det här blir sista pusselbiten för oss. Nu har vi hela paketet, säger Agnieszka Kemi, lärare.

undefined
Peter Henriksson och Tanja Nilsson ser fram emot det digitala lyftet i Råneåskolans aula.

Områdesgruppen har kontakt med elevråd och en rad olika föreningar.

– Det blir givetvis upp till varje förening att skapa arrangemang och fylla det med innehåll. Från min förenings sida ser jag fördelar med hur vi kan ordna föreläsningar och ledarutbildningar med digital teknik, säger Peter Henriksson, samordnare i områdesgruppen och kanslist i IFK Råneå.

Folkets hus-föreningen har en historia med filmvisningar. Efter att dåvarande Folkets hus såldes på 1970-talet höll man till i aulan fram till 2003.

– Charlies Änglar blev sista filmen. 31 personer var i publiken, säger Birgitta Johansson Norberg, kassör i föreningen sedan 1992.

undefined
Birgitta Johansson Norberg, Folkets hus-föreningens ständiga kassör.

Nu tänker man sig att vara en av flera aktörer till olika livesändningar, exempelvis opera och hockeymatcher, men också att filmvisningarna återuppstår.

– Det kan bli att vi köper rättigheter till vissa filmer från SF eller filmer från andra bolag.

Tankarna på satsningen kommer ursprungligen från en medborgardialog som hölls 2016 i samband med arbetet med Utvecklingsplan Råneå, berättar Tanja Nilsson, samhällsstrateg vid medborgarkontoret.

– Vi fick in önskemål om fler mötesplatser för unga och äldre, bland annat en biograf.

undefined
Ett digitalt lyft för Råneåskolans aula välkomnas. Bakre raden från vänster Birgitta Johansson, Peter Henriksson, Daniel Nyström, Agnieszka Kemi, Anna Eriksson. Främre raden från vänster: Tanja Nilsson, samt eleverna Stina Ek, Jannica Sandberg och Albin Holmquist.

En satsning med stöd från Svenska filminstitutet, likt det som bedrivs i Gunnarsbyn, undersöktes.

– Projektet var krävande och föreningarna gjorde bedömningen att det krävdes en för stor insats som man inte mäktade med. Då började vi tala om hur vi kunde lösa det internt, kanske med hjälp av landsbygdsmedel, säger Tanja Nilsson.

Totalt ska 860 000 kronor satsas (se faktaruta). Medel till finansieringen har bland annat frigjorts från de inställda evenemangen SM-veckan och Hamnfestivalen, samt de ersättningar för sjukpenning som kommunen får av staten under coronapandemin.

undefined
Emmeli Nybom (S), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Emmeli Nybom (S), ordförande för kultur- och fritidsnämnden, räknar med att inköp och arbete startar efter att beslut tagits i kommunstyrelsen i december, och att verksamheten kan vara igång i januari.

– En jättebra satsning som ligger helt rätt i tiden. Vi bygger infrastruktur i form av mötesplatser som ger bättre förutsättningar för aktiviteter både på landsbygden och i stadsdelar. Inte minst för ungdomar, säger Nybom.

– Det här blir en del i att göra skolan jämlikare. Tänk att landsbygden en gång kanske till och med ligger före staden, säger Tanja Nilsson.

Digital mötesplats Råneå

Finansieringen, som är en engångsinvestering, delas jämnt mellan kommunstaben och kultur- och fritidsnämnden. Utrustningen kostar 560 000 kronor och inbrottslarmet 300 000. 

Stadsbyggnadsförvaltningen ansvarar för en ombyggnation för 75 000. Barn- och utbildningsförvaltningen ansvarar för att lokalen bemannas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!