Norrbotten har åter tagit ledningen som det sjukaste länet i landet.
Det genomsnittliga ohälsotalet i Sverige ligger på 29,5 dagar där Norrbotten ligger på 35,9 dagar - norrbottningen är alltså sängliggande en hel vecka längre jämfört med resten av landets invånare.
Sjukdomar som depression och utbrändhet är en av orsakerna till skillnaden.
Nu hoppas sjukvården i Norrbotten att digitala behandlingsformer med kognitiv beteendeterapi ska hjälpa människor i behov av vård.
Ekonomisk fördel
- Vi tycker att det är en intressant behandlingsform och har kikat en hel del på metoden. Vi har stora avstånd i Norrbotten och det blir ett sätt att underlätta för patienten som annars får åka långa avstånd, säger Stefan Bergström, divisionschef för vuxenpsykiatrin
i Norrbotten.
Försök har inletts i Malmfälten, men metoden har ännu inte utvärderats ordentligt.
- För en del patienter kan det fungera jättebra. Men alla metoder, vilket gäller medicin generellt, passar inte för alla patienter. Den största delen av depression och ångesttillstånd kommer fortfarande att behandlas i primärvården.
Behandling över internet förmodas också underlätta den resurstyngda och annars överbelastade sjukvården.
Redan nu finns program tillgängliga till mobiltelefonen som erbjuder gratis depressionstester. Programmet ställer 15 frågor till användaren och ger sedan ett utlåtande utifrån svaren.
Användaren kan sedan välja att betala för att ta del av självhjälpsmetoder, baserade på kognitiv beteendeterapi, som ska hjälpa att bryta en eventuell depression.
- Vi ser att användarna till vår produkt ofta är människor som bor i glesbygden i Norrland. Bor man på större orter så finns det en tätare frekvens och ett större utbud av terapeuter, säger Helena Kubicek Boye, psykolog och utvecklare av programmet.
Ingen ersättning
Mobilapplikationen har snabbt blivit populär och det är fram-förallt män som använder sig av den.
- Kvinnor är överrepresenterade i den vanliga vården. Det är mest män mellan 25 och 55 år som använder den nya tekniken. Det är kanske inte lika laddat som att söka upp en psykolog i en liten stad. Män kanske inte vill att det ska snackas och försöker lösa det på egen hand, säger Helena Kubicek Boye.
Som divisionschef för vuxenpsykiatrin i Norrbotten ställer sig Stefan Bergström skeptisk till mobilapplikationen.
- Om man inte är särskilt sjuk kan det nog vara ett stöd. Men är patienten redigt sjuk så tror jag inte att förstahandsvalet är att ta upp mobiltelefonen. Behandling via internet är däremot en växande trend. Det fungerar bra som uppföljning efter behandling. Den kortar ner behovet av att resa, men den kommer aldrig att ersätta det mänskliga mötet, säger Bergström.