Rawfood-trenden är på intåg i länet. I torsdagens NSD förespråkade Janice Skoreyko och Maria Oaman-Burke metoden som ska ge mental klarhet, bättre humör och bot mot flera sjukdomar. Men det är inte alla som håller med om dess fördelar.
Förespråkar vanlig mat
- Jag har aldrig hört talas om att proteiner försvinner när man hettar upp mat. Det är möjligt att vissa vitaminer kan lösas upp när man kokar, säger Christina Walter, dietist på Sunderby sjukhus.
- Det som möjligen är viktigt är att inte hårdsteka maten, då kan onyttiga ämnen uppstå.
Hon och hennes kollegor förespråkar i stället vanlig mat - i rimlig mängd.
Ingen vitaminbrist
- Äter man vanlig mat
i rätt mängd så spelar det ingen roll om man äter GI eller något liknande, säger Christina Walter.
- Det största problemet som vi upplever är att folk tycker att vanlig mat är tråkig. Men vi har faktiskt inte förändrats så mycket sen stenåldern.
Ingrid Persson, kostpedagog på Helex, håller med. Inte heller hon har hört talas om proteiner som försvinner vid tillagning.
- Hos oss finns knappt människor med vitaminbrist, snarare är det tvärtom, säger hon.
Stressen stor fiende
I stället för processad mat tror hon att stressen är en större fiende.
- Mitt tips är att leva
så nära jorden som möjligt, med vilt, rotfrukter och
så vidare. Men känner man att man inte hinner så är
det okej att köpa en portionsbit lax, säger Ingrid Persson.